Takahuhdin Alatalo 1 tarjoaa lastensuojelun sijaishuollon erityistason palvelua 12–17-vuotiaille lapsille Tampereella. Olemme profiloituneet nuorisopsykiatristen haasteiden ja käytöshäiriöiden kohtaamiseen. Henkilöstömitoituksemme on 1,3. Tällä hetkellä yksikössämme olevat lapset ovat iältään 15–17-vuotiaita. Yksikkömme on osa Sospron Takahuhdin kokonaisuutta, johon kuuluu samassa pihapiirissä toimivat kaksi 14-paikkaista erillistä yksikköä, jossa kummassakin kaksi seitsemän paikkaista asuinyksikköä: Takahuhti Ylätalo 1 ja 2 sekä Takahuhti Alatalo 1 ja 2.
Työryhmä ja osaaminen
Työryhmämme koostuu moniammatillisesta työryhmästä, johon kuuluu yksikön johtaja, sairaanhoitaja ja kahdeksan ohjaajaa, joista kaksi työskentelee tällä hetkellä 50 prosentin työajalla. Työryhmässämme työskentelevien tutkintoihin kuuluvat sosionomi, sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi ja lähihoitaja. Meiltä löytyy lastensuojelun sijaishuollon kokemuksen ja osaamisen lisäksi muuta osaamista, kuten ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, traumaosaamista sekä perhetyön ja mielenterveystyön osaamista.
Erityinen supervoimamme on innovatiivisuus, joka näkyy jokapäiväisessä arjessa kykynä ennakoida tulevaa. Toivon, luovuuden ja ennakkoluulottomuuden asenteemme vie eteenpäin yhdessä lasten ja heidän läheistensä kanssa tekemällä. Hyvän huomaaminen on osa jokapäiväistä arkeamme. Tämä näkyy kykynä nähdä hyvää, sanoa se ääneen ja katsoa hyväksyvillä silmillä silloinkin, kun vastaanottaja sitä vähiten odottaa.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Asuinyksikkömme arki pitää sisällään koulupäivät, yksikön yhteiset tapahtumat, aktiviteetit aikuisten ja lasten kanssa, lasten omat harrastukset, perheyhteistyön lasten läheisten kanssa ja ennen kaikkea yhteisen arkisen ajan lasten ja aikuisten välillä. Alatalo 1 on kodinomainen paikka, jossa on hyvä ja positiivinen ilmapiiri. Kannustamme, autamme ja tuemme toinen toisiamme. Yksikössämme osataan pitää hauskaa, mikä näkyy jokapäiväisessä yhteistyössämme työntekijöiden ja lasten välillä.
Erityispiirteenämme on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Lasten ja heidän läheistensä aito osallisuus jokapäiväisessä arjessa on meille tärkeää. Arvostamme lasten huoltajien vanhemmuutta ja otamme heidät aktiivisesti mukaan kasvatuskumppanuuteen, mikä näkyy heidän mielipiteiden huomioimisena sekä tiiviinä yhteydenpitona niin lasten arkeen liittyvissä iloissa, kuin haasteissakin. Huomaa hyvä menetelmämme on erityispiirre, joka antaa voimaa tehdä työtä sydämellä tuoden mukanaan ajatuksen siitä, että jokainen yksikkömme lapsi, hänen läheisensä ja työntekijä on arvokas osa jokapäiväistä arkeamme. Lapsen kuntoutumisen kannalta on tärkeää, että hänellä on kokemus omasta ja vanhempiensa vaikuttamisen mahdollisuudesta jokapäiväisessä arjessa.