Petäjä

Petäjä sijaitsee Kangasalla rauhallisella ja luonnonkauniilla alueella Vesijärven läheisyydessä. Sijaitsemme neljän kilometrin päässä Kangasalan keskustasta ja noin 20 minuutin ajomatkan sekä hyvien liikenneyhteyksien ulottuvilla Tampereen kaupunkialueelta.  

Petäjä tarjoaa lastensuojelun sijaishuollon erityistasoista palvelua nuorisoikäisille, 13–17-vuotiaille lapsille. Petäjän työryhmän mitoitus on 1,3 ja työryhmä koostuu yksikön johtajan ja vastuusairaanhoitajan lisäksi seitsemästä ohjaajasta. Petäjä on Katajan tavoin toiminut lastensuojelun sijaishuollon palveluiden tuottajana jo vuodesta 2012 alkaen, joten Petäjä omaa tontilla pitkät perinteet lasten hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyöstä. Petäjä on osa Kotaharjun toimintakokonaisuutta, johon kuuluvat myös Katajan, Lehmuksen ja Lepän asuinyksiköt.  

Kotaharju omavalvontasuunnitelma

Työryhmä ja osaaminen

Petäjän työryhmässä työskentelee moniammatillinen osaajajoukko, joka koostuu sosionomeista, lähihoitajista, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajista sekä yksikön johtajan ohella myös toisesta sairaanhoitajasta. Työvuoroon on helppo kenen tahansa tulla, sillä työryhmässä vallitsee keskinäinen luottamus asioiden hoitamisesta ja yhdessä linjassa pysymisestä.  

Työryhmästämme löytyy mielenterveys-, päihde- ja neuropsykiatrista täydennyskoulutusta ja työkokemuksen kautta hankittua osaamista haastavasti oirehtivien lasten hoidosta ja kuntoutuksesta. Sospro Akatemian tarjoamien koulutusten lisäksi työntekijät käyvät säännöllisesti ensiapukoulutuksen, lääkelupakoulutuksen, MAPA-koulutuksen sekä muita koulutuksia, jotka koetaan hyödylliseksi asuinyksikössä tehtävässä työssä.  

Petäjän työryhmässä huomioidaan ja kunnioitetaan lasten erityisyyttä päivittäisessä arjessa​. Työryhmä toimii yhtenä kokonaisuutena lasten kanssa; lapset kohdataan omina itsenään, heidän kanssaan keskustellaan ja neuvotellaan asioista, heitä kuullaan, heidän näkemyksensä otetaan huomioon ja yhdessä lasten kanssa – heitä varten – toimitaan, kuitenkin aikuisjohtoisesti ja peilaten lapsen kanssa tehtävää työskentelyä kunkin lapsen hoito- ja kasvatussuunnitelmaan sekä tavoitteisiin.  

Työryhmälle tärkeää on läsnä oleva yhdessäolo lasten kanssa, yhdessä eletty arki. Kokonaisuus toimii, kun kaikki toimivat yhteisen suunnitelman mukaan, lapsen etua ajatellen. Petäjän työryhmässä vallitsee ratkaisukeskeinen viitekehys, jossa luottamuksellinen ja tasavertainen suhde on kaiken keskiössä​ ja kaikissa lapsissa nähdään olevan hyvää. Hyvän esiin nostaminen jokaisesta lapsesta onkin Petäjän työryhmän työskentelyssä arkipäivää, joka välittyy niin lapsille itselleen, kuin heidän huoltajilleen ja sosiaalityöntekijöille. 

Yksikön arki ja ilmapiiri

Kasvatustyömme on luonteeltaan kuntouttavaa, voimaannuttavaa ja osallistavaa. Lapsen läheiset nähdään tärkeinä ja tasavertaisina kasvatuskumppaneina. Panostamme perhe- ja omaohjaajatyöhön, jotka näemme keskeisinä tekijöinä onnistuneelle sijoitukselle. Työntekijämme rakentavat aktiivista vuorovaikutusta lapsen ja perheen kanssa. Tehtävänämme on luoda ympäristö, jossa yhteisiin tavoitteisiin sitoudutaan. Avoimella ja keskinäiseen luottamukseen pohjautuvalla vuorovaikutuksella luomme mahdollisuudet onnistuneelle yhteistyölle. 

Työotteemme on kuntouttava palautetietoinen työskentely, jolla pyrimme takaamaan laadukkaan työn lasten kanssa ja saada lasten, vanhempien ja tilaajatahon palautetta myös toimintamme kehittämistä varten. Tavoitteenamme on myös osallistaa heitä entistä enemmän osaksi lapsen hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyötä. Kuntouttavan palautetietoisen työskentelyn avulla pystymme myös seuraamaan ja arvioimaan työmme vaikuttavuutta.  

Meillä Petäjässä lapsi kohdataan yksilönä ja autamme jokaista lasta löytämään omat vahvuutensa. Näemme lapsessa olevan hyvän ja autamme lasta kokemaan onnistumisia. Avoin, välittävä ja kannustava ilmapiirimme tukee lapsen minäkuvan ja itsetunnon vahvistumista sekä vastuullisuuteen kasvamista. Päivä- ja viikko-ohjelmat tuovat perustan ennakoitavalle toiminnalle. Kasvamista, vastuunottamista ja toiminnanohjausta sekä arjen sujumista harjoitellaan yhdessä lapsen lähtökohdista käsin.  

Työotteemme pohjautuu PACE-asenteeseen. Voimme auttaa lasta, kun on ensin luotu vakaa pohja suhteelle ymmärryksen ja hyväksynnän kautta. Koemme, että aito välittäminen, lapsen hyväksyminen omana itsenään, uteliaisuus lapsen asioita kohtaan, huumori sekä empatia ovat kaikki vaikuttavan työn tukipilareita. 

Ohjaajat käyttävät hoito-, kuntoutus- ja kasvatustyössä käytöshäiriöisten lasten kanssa käyttäytymisen ohjauksen keinoja, joita ovat muun muassa ennakointi, arjen strukturointi, lapsen toimintakyvyn tukeminen, sosiaalisten ja tunnetaitojen opettaminen lapselle, toiminnanohjauksen taitojen harjoitteleminen sekä ympäristön muokkaus esimerkiksi kuvaohjauksella. Käytöshäiriöiden arvioinnissa ja tukimuotojen valinnoissa huomioidaan lapsen ikä, kehitystaso sekä oireiden kesto ja ilmeneminen erilaisissa tilanteissa. Ajoittain käytöshäiriöiden tueksi on hyödyllistä arvioida myös lääkityksen tarve.  

Kokonaisuus muodostuu strukturoidusta, ennakoitavasta arjesta sekä tiiviistä yhteistyöstä lapsen koulun, hoitotahojen sekä perheen kanssa. Keskeistä on myös lapsen osallisuus, toimijuus, oppiminen sekä myönteisen minäkuvan vahvistaminen. Lapsen perhe on mukana lapsen arjessa koko sijoituksen ajan. Vanhempien/huoltajien vanhemmuustaitojen vahvistaminen on olennainen osa lapsen käytöshäiriön hoitoa. Käytöshäiriöiden taustalta on merkityksellistä ymmärtää, miksi lapsi toimii kuten toimii ja mitä taitoja lapsi tarvitsee toimiakseen toisin sekä miten ympäristö voi auttaa lasta onnistumaan. 

Sijaintimme mahdollistaa monipuoliset harrastukset. Tuemme lasten harrastustoimintaa aktiivisesti ja jokaiselle lapselle pyritään löytämään harrastus. Lasten omien harrastusten lisäksi Kotaharjussa on viikoittain yhteisen tekemisen ilta ja loma-aikoina toteutamme retkiä sekä muuta ohjattua toimintaa. 

Petäjän palvelulupaus lapsille, perheille ja tilaajataholle on, että Petäjä on toiminnallinen, turvallinen, tavoitteellinen sekä lapset ja heidän perheensä kohdataan kunnioittaen ja arvostaen.  

Tilat

Asuinyksiköt toimivat tammikuussa 2023 käyttöönotetuissa uusissa tiloissa, jotka ovat erityistason sijaishuoltoa tarvitsevien lasten tarpeisiin suunnitellut. Jokaisella lapsella on käytössään oma huone, jonka sisustukseen lapsi saa halutessaan vaikuttaa. Lisäksi asuinyksikössä on käytössä avarat yhteisölliset oleskelutilat, ryhmähuone sekä keittiö, jossa viettää aikaa. Lisäksi Kotaharjun varastotilaan on rakennettu kuntosali, jota lapset voivat käyttää.  

Yksikön tukena olevat palvelut

Kotaharjun lastenkodin pihapiirin erillisessä koulurakennuksessa toimii Kangasalan Pikkolan koulun erityisopetuksen pienryhmä, jossa työskentelee kaksi päätoimista opettajaa sekä kouluohjaajia. Lapsen sujuvan ja yksilöllisen oppimisen varmistamiseksi teemme tiivistä yhteistyötä koulun henkilökunnan kanssa. Jokaisen lapsen koulupolku suunnitellaan aina yksilöllisesti. Lähialueella on useita oppilaitoksia, joiden kautta on mahdollista löytää hyviä opiskelu- ja kouluttautumisvaihtoehtoja. 

Perusterveydenhuollon palveluissa yhteistyötahonamme toimii Kangasalan terveysasemat sekä Kangasalan nuorisopsykiatrian poliklinikka. Tarvittaessa käytössä on myös Tampereen yliopistollisen sairaalan erikoissairaanhoidon palvelut.  

Yhteistyö eri tahojen kanssa toteutuu jokaisen asiakkaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Yhteistyössä olemme itse mahdollisimman aktiivisia, joka auttaa palveluiden saamisessa. 

Kangasalla on paljon erilaisia harrastustoimintoja lapsille. Tarvittaessa lapsille pystytään järjestämään harrastustoimintaa myös Tampereelta ja lähikunnista. Ohjaajat ovat aktiivisesti lasten tukemassa ja auttamassa sopivan ja mielekkään harrastustoiminnan löytämisessä.