Leppä

Leppä on seitsemän paikkainen lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö Kangasalla. Lepän henkilöstömitoitus on 1,3 ja lasten ikä on 13–17 vuoden välillä. Lepän työryhmällä on psykiatrian, neuropsykiatrian ja käytöshäiriöiden erityisosaamista. Leppä on osa Kotaharjun toimintakokonaisuutta, johon kuuluvat myös Katajan, Lehmuksen ja Petäjän asuinyksiköt.  

Kotaharju omavalvontasuunnitelma

Työryhmä ja osaaminen

Lepän työryhmässä on yhdeksän vakituista työntekijää. Työryhmästä yksi toimii yksikön johtajana ja yksi vastuusairaanhoitajan roolissa, muut seitsemän toimivat ohjaajina. Työntekijät ovat koulutukseltaan sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi, kolme sosionomia ja neljä lähihoitajaa. Kaikilla on myös voimassa olevat täydennyskoulutukset kuten hygieniapassi, MAPA, hätäensiapu sekä lääkelupakoulutus. Työryhmässä on myös kattavasti työkokemuksen kautta kertynyttä lastensuojelun sekä neuropsykiatrian osaamista. Vastuusairaanhoitaja on suorittanut myös ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen. Sijaisina yksikössä käytetään sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä alan opiskelijoita. Tavoitteena on, että sijaiset olisivat tuttuja lapsille, eikä sijaisissakaan olisi suurta vaihtuvuutta.  

Yksikössä on tarvittaessa käytössä Tulka-sovellus ja osaamista hyödyntää tulkkipalveluita arjessa sekä perheen kanssa työskennellessä. Yksikössä vierailee usein ohjaajien koiria, toki allergiat huomioiden. Lepässä lapsia kannustetaan osallistumaan arjen asiointiin ja toimintaan yksikössä. Näistä esimerkkeinä kauppareissut, ruuan laitto, postissa asiointi ja yksikön sisustaminen. Tämä nähdään oleellisena osana lapsen itsenäiseen tulevaisuuteen tähtäävässä työskentelyssä. Neuropsykiatrian ja psykiatrian osaaminen Lepässä on vahvaa. Lepässä on taitoa huomioida erilaiset ruokavaliot ja keittiössä valmistuukin monipuolista ja maittavaa ruokaa ravitsemuksen erityispiirteet ja mieltymykset huomioiden. Lapsia kannustetaan osallistumaan ruuanlaittoon viikoittain.  

Yksikön arki ja ilmapiiri

Arki yksikössä muodostuu kodinomaisen struktuurin ympärille. Arkena koulun käyminen, ruokailut ja muut arkiset toimet rytmittävät päivää. Lapset otetaan arjessa mukaan askareisiin ja asioista päättämiseen.  Lepässä on lastenkokous, toimintapäivä ja yksikön yhteinen siivouspäivä kerran viikossa. Arjen aikataulut ja struktuurit tukevat lasten arkea ja toimintakykyä ja ne ovat merkittävä osa kuntoutustyötä. Tarvittaessa lapsille räätälöidään yksilöllisempi arjen aikataulu yhdessä lapsen kanssa. Lasten kokouksessa lapset vaikuttavat esimerkiksi toimintapäivien sisältöön sekä esittävät ruokatoiveita seuraavalle viikolle. Lasten kokouksissa käydään myös yhteistä keskustelua asuinyksikön asioista yhdessä. 

Lepässä työskennellään palautetietoisesti ja lapsen sekä asuinyksikön työskentelyn edistymistä seurataan aktiivisesti mittarein. Tällöin tilanteen edistymistä, tavoitteita ja toimintatapoja voidaan kehittää ja muuttaa oikea-aikaisesti.  

Asuinyksikön ilmapiiri on kannustava, välittävä ja tukeva. Olemme turvallinen, tavoitteellinen, kohtaava ja toiminnallinen kasvuympäristö lapsille sekä avoin, huumorintajuinen ja lämminhenkinen yhteisö. Näemme ennakkoluulottomasti ja yksilöllisesti lapsessa olevan hyvän. Olemme kannustava ja niin lasta kuin perhettä tukeva ympäristö lapsille.  

Luottamussuhde niin lapseen, kuin perheeseen nähdään tärkeänä osana kuntoutumista. Olemme yhteisö, jossa jokaisen on mahdollisuus olla yksilöllisesti oma itsensä. Olemme aidosti sekä ennakkoluulottomasti kiinnostuneita lapsen ja perheen asioista ja tilanteista. Kohtaamme lapsen ja lapsen läheiset arvostavasti ja aidosti kiinnostuneina. Teemme aktiivista ja laadukasta yhteistyötä perheen kanssa yhdessä kasvatuskumppaneina. Meillä positiivisuus ja välittäminen näkyy huonompinakin päivinä. Vuorovaikutus Lepässä on avointa, kunnioittavaa, osallistavaa ja rehellistä. Huumori on todella vahva elementti Lepän työskentelyssä. Meillä on myös kyky kohdata vakavammat aiheet ja tilanteet.  

Tilat

Lepässä jokaisella lapsella on oma huone, jota sisustetaan yhdessä lapsen kanssa mielekkääksi ja viihtyisäksi. Huoneissa on valmiiksi sänky, koulupöytä, tuoli, yöpöytä ja verhot, mutta muutoin huoneen saa sisustaa mieleisekseen omaohjaajan kanssa. 

Leppä toimii vuonna 2022 valmistuneissa lastensuojelun sijaishuollon tarpeisiin rakennetuissa tiloissa. Tilat ovat avarat ja modernit. Lepässä pyritään pitämään asuinyksikkö mahdollisimman kodikkaana ja tunnelmaltaan lämpimänä. Lepässä on avara olohuone, joka yhdistyy luontevasti ruokailutilaan. Käytössä on myös hyvin varusteltu keittiö ja ryhmätila. Ryhmätilassa on mahdollisuus esimerkiksi pelailla pelejä ja askarrella. Tilassa on myös televisio ja Playstation. 

Lapsien käytössä on kaksi wc:tä, kaksi suihkua ja kodinhoitohuone. Kahden yksikön väliin jäävällä välikäytävällä on yksiköiden käytössä olevat saunatilat. Lepässä kierrätetään jätteet ja kierrätystä harjoitellaan yhdessä lasten kanssa. Osin Kotaharjun toimintakokonaisuuden sähkö tulee yksikön katolla olevista aurinkopaneeleista.  

Kotaharjun piha-alue on turvallinen. Asuinyksiköt ja koulurakennus luovat kauniin luonnonläheisen ja rauhallisen sisäpihan. Pihassa on molempien talojen edustalla koripallotelineet, keinut ja kesäaikaan trampoliinit. Kotaharjun koulurakennuksen yhteydessä on asuinyksiköiden käytössä oleva kuntosali, joka on juuri 2024 kalustettu kattavasti eri laitteilla, joiden valinnassa on kuunneltu Kotaharjun lapsia. Kuntosalin yhteydessä on lukittu pyörävarasto, jossa on hyvin tilaa säilyttää lasten harrastevälineitä, polkupyöriä tai vaikka sähköpotkulautoja.  

Yksikön tukena olevat palvelut

Yksikön pihapiirissä toimii Pikkolan koulun erityisluokka yläasteikäisille lapsille. Kangasalan keskustassa on myös ammattikoulu ja lukio. Tampereen ja Kangasalan alueella on todella monipuoliset jatko-opiskelumahdollisuudet. Lepästä on hyvät bussiyhteydet Tampereelle. Suun- ja terveydenhuollon palvelut toimivat Pirkanmaan hyvinvointialueen kautta. Teemme yhteistyötä mahdollisuuksien ja tilanteiden mukaan nuorisopsykiatrian poliklinikan kanssa.  

Kangasalla on myös monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia ja jokaiselle lapselle pyritäänkin löytämään mielekäs harrastus. Kangasalta löytyy esimerkiksi useita hevostalleja, jäähalli, aktiivista jalkapallotoimintaa, koripalloa, useita kuntosaleja, uimahalli, teatteritoimintaa sekä muuta mielekästä vapaa-ajan toimintaa. Tarvittaessa kartoitamme alueen eri järjestöjen toimintaa lasten tukemiseksi.