Kankaantaka 3 on profiloitunut käytöshäiriöillä oireilevien lasten kohtaamiseen ja tarjoaa lastensuojelun sijaishuollon erityistasoista palvelua nuorisoikäisille, 12–17-vuotiaille lapsille. Henkilöstömitoituksemme on 1,3. Pystymme tarjoamaan osaamistamme niin pitkäaikaisesti sijoitetuille, kuin kiireellisen sijoituksen kautta tulevien lasten arviointityöllekin. Yksikkömme on osa Sospro Kankaantaan kokonaisuutta, johon kuuluu neljä seitsemänpaikkaista asuinyksikköä.
Lupaamme kulkea rinnalla, ohjata ja tukea sekä lapsia että perheitä. Olemme sitkeitä ja käännämme kaikki käännettävissä olevat kivet jokaisen nuoren haasteiden ratkaisemiseksi. Tiiviisti yhdessä perheen kanssa työskentelemällä pyrimme löytämään jokaisen lapsen tilanteeseen ratkaisuja, joilla haasteita voidaan kääntää voimavaroiksi. Jokainen lapsi ja perhe on arvokas ja haasteista huolimatta kaikista meistä löytyy paljon hyvää.
Sospro Kankaantaka 1-4 omavalvontasuunnitelma
Työryhmä ja osaaminen
Yhdeksän hengen työryhmämme muodostuu neljästä sosionomista, kahdesta sairaanhoitajasta, kahdesta fysioterapeutista sekä yhdestä lähihoitajasta. Yksikössämme on osaamista psykiatrisesta hoitotyöstä ja perheyhteistyöstä. Moniammatillisen työryhmämme sairaanhoitaja on suuntautunut psykiatriseen hoitotyöhön ja koko työryhmä on käynyt Sospro Akatemian käytöshäiriöiden erityisosaamisen koulutuksen. Fysioterapeuttisen osaamisen myötä työryhmällämme on kykyä tukea asiakkaiden toiminnallisuutta. Kykymme kohdata ja kasvattaa psyykkisesti oireilevia lapsia on hyvä.
Kohtaamme lapset ja perheet ennakkoluulottomasti ja uteliaasti. Jokainen lapsi ja perhe on arvokas ja ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään. Pyrimme löytämään jokaisen haasteellisestikin käyttäytyvän lapsen käyttäytymiseen syyn ja näkemään lapsen oireilun taakse. Etsimme rohkeasti keinoja, joilla pystymme auttamaan lapsia eteenpäin. Työryhmänä pyrimme aikuisjohtoiseen, välittävään ja hyväksyvään ilmapiiriin, joka mahdollistaa kuntoutumisen ja yksikön yhteisöön kiinnittymisen.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Arki yksikössämme muodostuu yhteisestä tekemisestä, arjen aikatauluista, koulunkäynnistä ja jokaiselle merkityksellisten asioiden edistämisestä. Jokaisella lapsella on omat syynsä, miksi hänet on yksikköömme sijoitettu. Nämä ovat asioita, joiden eteen työskentelemme yksilöllisesti, jotta tulevaisuuden näkymät olisivat kaikilla jatkossa mahdollisimman hyvät. Jokaisella lapsella on vahvuuksia, jotka pyritään yhteistyössä löytämään ja vahvistamaan Huomaa Hyvä -mallin avulla. Ohjaajat ovat töissä lapsia varten. Tarkoituksenamme on saada haasteet käännettyä voimavaroiksi ja auttaa lasta itseään tekemään viisaita päätöksiä ja hyviä valintoja oman elämänsä eteen.
Kasvatamme lapsia siihen, että jokainen hoitaa oman osuutensa yksikössä niin arjen aikataulujen noudattamisen, siisteyden kuin käyttäytymisenkin osalta. Luomme turvallisen ja strukturoidun ympäristön, joka mahdollistaa kuntoutumisen, elämänhallintataitojen paranemisen ja psyykkisen voinnin vakautumisen. Syy-seuraussuhteen harjoitteleminen ja tunne- ja käyttäytymisenhallintataitojen harjoittelu on olennainen osa hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyötämme.
Tilat
Toimimme varta vasten lastensuojeluyksiköksi suunnitelluissa moderneissa tiloissa, jotka ovat valmistuneet vuonna 2021. Asuinyksikössä jokaisella lapsella on oma huone. Jokainen lapsi saa sisustaa huonettaan mieleisekseen. Yksikössä on lisäksi yhteinen olohuone, keittiö ja ruokailutila sekä ryhmähuone, jossa voi myös viettää aikaa, vaikka televisiota katsellen tai pelaillen.
Kankaantaan pihapiirissä voi harrastaa monia erilaisia aktiviteetteja, kuten pelata koripalloa, rantalentistä tai käydä kuntosalilla. Pihasta löytyy myös kiipeily-/ulkoliikuntateline sekä keinu. Lasten käytettävissä on polkupyöriä, sähköskuutteja, trampoliinit, sup-lautoja, palloja, mailoja ja luistimia erilaisia aktiviteetteja varten.
Yksikön tukena olevat palvelut
Yksikön yhteydessä toimii Nokianvirran koulun pienryhmä, jossa peruskoulun suorittaminen yksilöllisellä tuella on mahdollista. Tredun ammattiopiston Nokian toimipiste sijaitsee noin kahden kilometrin päässä yksiköstä.
Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa kouluterveydenhuollon, perusterveydenhuollon ja hammashoitolapalvelut, tarpeen mukaan lapsilla on oikeus myös Taysin nuorisopsykiatrian poliklinikan palveluihin.
Yksikön läheisyydessä on monia erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten jäähalli, keilahalli ja uimahalli sekä laskettelurinne ja Nokian Eden, jotka täydentävät kasvuympäristöä.