Työmme ydin


Kaiken toimintamme keskiössä on usko ihmisessä olevaan hyvään. Lapsen ja perheen yksilölliset tarpeet ovat aina hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyömme lähtökohtana. Tarinoiden ja kertojien kuuleminen, auttaminen ja tukeminen on tehtävämme ja vaatii meiltä ammattilaisilta sitoutumista, itsensä likoon laittamista ja kykyä nähdä pintaa syvemmälle. Jokainen tarina ja kertoja ovat omanlaisensa ja sen huomioiminen on työmme ydintä. Tässä haluamme onnistua!

Siksi työskentelemme kaikissa palveluissamme, kaikissa yksiköissämme suunnitelmallisesti, ennakoidusti ja sitoutuneesti kuntouttavan palautetietoisen toimintamallin mukaisesti. Kuntouttava palautetietoinen työskentelymme toteutetaan vahvuusperustaisesti palautetietoisella työskentelyotteella.

 

Vahvuusperustaisuus

Meistä kukaan ei kehity parhaimpaansa ja kasva täyteen potentiaaliinsa ongelmalähtöisellä lähestymistavalla tai lokeroitumalla vialliseksi. Me vahvistumme ja tulemme näkyväksi myönteisen tunnistamisen avulla, joka rakentaa positiivista siltaa jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Jo kuulluksi tuleminen on ihmiselle voimia antava kokemus. Se on jopa tehokkain tapa vähentää kaikenikäisten stressiä, huolta ja hätää.

Siksi kiinnitämme huomiomme hyvään, näemme mahdollisuuksia, yrittämistä, sinnittelyä, toivoa ja etsimme tilanteisiin ratkaisuja. Tulla nähdyksi ja saada kokemus hetken sinnittelystä, yrittämisestä, itsehillinnästä ja positiivisista valinnoista on merkityksellistä. Uskomme, että lyhyidenkin, mutta empaattisten ja läheisten kohtaamisten merkitys on jokaisen hyvinvoinnille hämmästyttävän vahva. Vahvuusperustainen työskentely vahvistaa jokaista kohentaen itseluottamusta, itsetuntoa ja minäkuvaa luottamuksen rakentumisen kautta.

Työskentelymme konkretisoituu arjessa PACE- asenteen ja Hyvän Huomaamisen mielen, kielen ja dokumentoinnin kautta. Luomme ja lisäämme onnistumisen mahdollisuuksia jokaisen arkeen. Vahvuusperustainen työskentelymme toteutuu, kun edellä kuvattu asenne ja toimintatapa toteutuu myös haastavissa tilanteissa ja asiakkaan heikolla hetkellä.

Me otamme lapsen, nuoren ja heidän läheiset todesta ja näemme heidät vahvuuksien kautta.

Siksi meille on myös tärkeää tietää,

välittyykö työskentelymme lapselle, nuorelle ja vanhemmalle halutusti?

 

Kuntouttava palautetietoinen työskentely

Sospron kuntouttava palautetietoinen työskentely pyrkii varmistamaan, välittyykö työmme halutusti asiakkaallemme.

Jokainen meistä haluaa, että toinen ihminen ymmärtää, miltä minusta tuntuu. Jokaisella meistä on oikeus kertoa, miten avun ja tuen kokee. Toistuva ja suunnitelmallinen asiakkaan oman hyvinvoinnin kokemuksen kysyminen ja hyvinvoinnin muutoksen seuraaminen ja siihen reagoiminen on kuntouttavan palautetietoisen työskentelymme perusta. Meillä on tätä varten olemassa asiakastietojärjestelmään sisältyvä toimintakykymittari sekä sähköinen asiakaskokemusmittari, joita kumpaakin käytämme suunnitelmallisesti osana hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyötämme. Kuntouttavan palautetietoisen työskentelyn toimintamallin ja työkalujen avulla pystymme reagoimaan ja muuttamaan asiakkaan tarpeen mukaan toimintaamme sekä lisäämään vuoropuhelua avun ja tuen toimivuudesta asiakkaamme kanssa.

Jokainen meistä haluaa kokemuksen tulla nähdyksi ja kuulluksi, huomatuksi ja huomioiduksi ja tämän toistuvan kokemuksen kautta luottamus alkaa hoitamaan.

 

Positiiviset menetelmämme

Asiakkaan diagnoosi tai menneisyys tulee tiedostaa, mutta erityisesti olennaista on, mitä on jo nyt olemassa mikä vähän auttaa, mitä voidaan vielä vahvistaa ja miten voisimme vahvistaa oikea-aikaisesti lapsen, nuoren tai vanhemman toimivaa käyttäytymistä tai uuden opitun ituja. Meille tärkeää on löytää yhdessä asiakkaan kanssa muutos, joka halutaan saada aikaiseksi.

Näemme tarinan epäonnistumisesta tai mahdottomuudesta toisin ja hahmotamme kohtaamisissa, miten eri tilanteet ja tarina jatkuukin hyvin. Luomme ja nostamme asiakastyössä esiin hyvää, vahvuuksia, sinnikkyyttä, hyväksyntää, kyvykkyyttä ja oikeudenmukaisuutta.

Lastensuojelun arjessa tämä näkyville saatava sinnikkyys voi olla, että lapsi sinnittelee ja hallitsee hermonsa, vaikka ennen hermostumisesta on seurannut jopa lyömistä. Nyt se lyönti jää lyömättömäksi. Tämän lyhyen sinnikkyyden hetken huomaaminen on merkityksellistä. Aikuisen vahvuus kulkea rinnalla ja tavoitella näitä jaettuja kykenemisen ja onnistumisen hetkiä ja kukoistamisen tunteita lisää hyvinvointia.

Työskentelymme menetelmällisyys perustuu hyvän huomaamisen tahtotilaan, toistuvuuteen ja suunnitelmallisuuteen.

 

Vaikuttava ja hyvinvointia vahvistava arki

Vaikuttavassa ja hyvinvointia vahvistavassa arjessa työmme tukena on riittävän selkeitä, realistisia ja maltillisia rakenteita ja toimintaohjeita. Työmme sisältää yhdessä tekemistä, paljon lapsen ja vanhempien osallisuutta ja kuulluksi tulemista sekä vahvasti työntekijän sitoutumista kuntouttavaan palautetietoiseen työskentelyyn, osaavaa tunne- ja tilanneälyä, tukemisen, ohjaamisen ja puuttumisen rohkeutta ja inhimillistä lämpöä. Huomioimme vahvasti yksilöllisen tuen toteutumisen sekä toimivan läheis- ja verkostoyhteistyön.

Lähestymistapamme kautta aikaan saadun kuuntelevan vuorovaikutussuhteen hienous on, että ihmisellä saa olla huonoja hetkiä. Jokaisella on kuitenkin omia erityisiä piirteitään, joita vahvistamalla onnistumiset ja kasvu mahdollistuvat. Uskomme, että työskentelyotteemme huomioi parhaimmillaan myös työntekijöiden voimavarat ja jaksamisen. Luotamme, että kohtaamiset ja jaetut kokemukset rakentavat asiakkaallemme uutta ehyttä kokemushistoriaa yhdessä työntekijän kanssa.

Uskomme ihmisessä olevaan hyvään. Näemme pintaa syvemmälle ja tuemme hyvää. Se rakentaa luottamusta ja toivoa, jolloin mieli vahvistuu.