Topaasi on lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö 10–17-vuotiaille lapsille ja se sijaitsee Nokian Pitkäniemen alueella. Topaasi pystyy tukemaan lapsia, jotka tarvitsevat kasvunsa ja kehityksensä tueksi neuropsykiatrisen ja/tai kehitysvammahuollon erityisosaamisen omaavaa vahvaa ammatillista työskentelyä. Topaasissa on seitsemän asiakaspaikkaa ja henkilöstömitoituksemme on 1,6. Topaasi on osa Sospro Pitkäniemen toimintakokonaisuutta, johon kuuluvat myös kolme muuta asuinyksikköä: Safiiri, Rubiini ja Opaali.
Topaasin palvelulupaus: Avoin vuorovaikutus lasten ja vanhempien kanssa. Hyvä näkyväksi.
Pitkäniemen omavalvontasuunnitelma
Työryhmä ja osaaminen
Asuinyksikössämme työskentelee moniammatillinen työryhmä, joka koostuu sosionomeista, yhteisöpedagogeista, lähihoitajista, sairaanhoitajasta ja toimintaterapeutista. Topaasin työryhmällä on osaamista kehitysvammaisten lasten ja neuropsykiatrisesti oireilevien lasten kanssa työskentelyyn. Työryhmässämme on myös neuropsykiatrisia valmentajia. Jokaisella lapsella on kaksi omaohjaajaa, jotka työskentelevät työparina lapsen ja perheen kanssa. Omaohjaajatyöparin lisäksi jokaisella lapsella on oma moniammatillinen tiimi, jossa työskentelee omaohjaajien lisäksi toimintaterapeutti ja sairaanhoitaja. Arjen hoito-, kuntoutus- ja kasvatustyössä lapsella on aina jokaisessa vuorossa nimetty vastuuohjaaja, joka erityisesti huolehtii lapsen arjen toteutumisesta.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Topaasin hoito-, kuntoutus- ja kasvatustyö perustuu lapsen tarpeita vastaavaan tavoitteelliseen ja suunnitelmalliseen työskentelyyn. Kohtaamme lapsen PACE-asenteella (leikkisyys, hyväksyntä, uteliaisuus, empatia) pyrkimällä vastavuoroiseen suhteeseen lapsen kanssa. Autamme jokaista lasta löytämään omat vahvuutensa. Näemme lapsessa olevan hyvän ja autamme lasta kokemaan onnistumisia. Avoin, välittävä ja kannustava ilmapiirimme tukee lapsen minäkuvan ja itsetunnon vahvistumista sekä vastuullisuuteen kasvamista. Strukturoitu ja ennakoitu arki luo turvallisuutta ja mahdollistaa lapselle toimintakyvyn vahvistumisen sekä uusien hyödyllisten taitojen opettelun turvallisessa ja kannustavassa ilmapiirissä.
Kohtaamme lapset yksilöllisesti huomioiden lapsen iän ja kehitystason. Työskentelymme perustuu menetelmiin, jotka tukevat lapsen erityistarpeita. Panostamme myös yhteisöllisyyteen ja sosiaalisten taitojen sekä tunnetaitojen opetteluun ja vahvistamiseen.
Tuemme lapsia itsenäistymisvaiheessa ja harjoittelemme itsenäistymisessä tarvittavia taitoja. Työskentelyssä otamme huomioon koko perheen ja teemme yhteistyötä perheen kanssa. Perhetyöskentelyllä tuemme lapsen vanhempia heidän omassa kasvatustehtävässään ja vanhemmuudessa.
Ylläpidämme kasvuympäristöä, jossa näkyy arjen pysyvyys ja toistuvuus, arki on lapselle sanoitettua ja ennakoitavaa. Työmme tukena on riittävän selkeitä, realistisia ja maltillisia rakenteita ja toimintaohjeita. Menetelmät sovitamme yksiköllisesti lapsen tarpeita vastaaviksi ikä ja kehitystaso huomioiden. Jokaisella lapsella on hänelle henkilökohtaisesti suunniteltu päivä-/viikko-ohjelma, mikä havainnollistetaan lapselle kuvien avulla. Lapset osallistuvat oman päivä-/viikko-ohjelman suunnitteluun ja suunnitelmaa toteutetaan aikuisten ohjauksella. Päivä-/viikko-ohjelmaan sisältyy myös asuinyksikön yhteisiä toimintoja. Tällä tavoin lapsi saa onnistumisen kokemuksia ja toiminnanohjaus vahvistuu. Lasten hoito-, kuntoutus- ja kasvatustyössä tuemme lasten harrastuksia ja kaverisuhteita, jotka edistävät lapsen hyvinvointia ja vahvistavat lapsen itsetuntoa sekä toimintakykyä.
Tilat
Asuinyksikkömme tilat ovat suunniteltu käyttötarkoitusta varten. Tilat ovat avarat ja valoisat. Sisustuksessa on huomioitu kodinomaisuus ja harmonisuus. Lapsilla on mahdollisuus sisustaa omaa huonettaan mieleisekseen. Yksikössämme on tunnehuone, johon lapsi voi halutessaan mennä esimerkiksi rauhoittumaan tai rentoutumaan. Tunnehuoneessa on erilaisia materiaaleja, joita voi tunnustella sekä painopehmoleluja. Yksikössämme on lasten käytössä monenlaisia pelejä, leluja ja askartelutarvikkeita. Valmistamme kodinomaisesti ruuan itse yksikössä. Lapset osallistuvat aikuisten kanssa yhdessä ruuanvalmistukseen, kuten myös muihin kodinaskareisiin esimerkiksi siivoukseen ja pyykkihuoltoon.
Pihapiirimme on lapsia osallistava ja aktiviteetteihin kannustava. Pihalta löytyy esimerkiksi kiipeilytelineitä, trampoliini, koripallokentät ja keinuja. Kuuntelemme aktiivisesti lasten toiveita ja kehitämme ympäristöä heitä palvelevaksi. Sijaitsemme kauniilla luonnonläheisellä alueella Nokian Pitkäniemessä. Alueelta löytyy lampaita, lintutorni, nuotiopaikka, mahdollisuus uimiseen sekä lenkkeilyyn järvimaisemissa.
Yksikön tukena olevat palvelut
Pitkäniemen pihapiirissä toimii Nokian kaupungin koulun opetusyksikkö Alhoniitty, joka on tarkoitettu erityisen tuen tarpeessa oleville lapsille. Naapurista löytyy Kiipulan erityisammattiopisto, jossa jatkokoulutuksen mahdollisuutena muun muassa Tuva- ja Telma-opinnot. Asuinyksikkömme toimii tiiviissä yhteistyössä koulun kanssa, jotta lapsen koulunkäyntiä voidaan tukea parhaalla mahdollisella tavalla.
Lasten käytössä on Nokialla Pirkanmaan hyvinvointialueen perusterveydenhuollon ja suunterveyden palvelut sekä kouluterveydenhuolto. Lapsilla on tarpeen mukaan mahdollisuus erikoissairaanhoidon, kuten lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikan, sekä kehitysvammapoliklinikan palveluihin.
Yksikön läheisyydessä on monia erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten jäähalli, padelhalli, keilahalli ja uimahalli sekä laskettelurinne.