Sarastus on seitsemänpaikkainen lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö noin 10–17-vuotiaille lapsille Kanta-Hämeessä Jokioisilla. Henkilöstömitoituksemme on 1,3. Sarastuksen erityisosaaminen painottuu psykiatriseen osaamiseen, monikulttuuristen lasten kanssa työskentelyyn sekä perhedynamiikan haasteisiin. Sarastus on toinen Nuorisokoti Ermin seitsemänpaikkaisista asuinyksiköistä.
Työryhmä ja osaaminen
Meidän työryhmäämme kuuluu yhdeksän hurtilla huumorilla varustettua multitalenttia, joilla on lastensuojelun työkokemusta yhteensä jo 94 vuotta. Kokonaisuudessaan työkokemusta sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalta on yli 140 vuotta. Moniammatillisessa tiimissämme työskentelee kaksi sosionomia, neljä sairaanhoitajaa ja kolme lähihoitajaa. Täydennyskoulutuksia työryhmässämme on lukuisia, kuten voimavarakeskeinen perhetyö, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja sekä mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto. Hyödynnämme työskentelyssämme eläinavusteista toimintaa ja hevoset ja koirat kuuluvatkin arkeemme vahvasti.
Me työntekijät viihdymme Sarastuksessa ja yli puolet tiimistä on työskennellyt yhdessä jo yli kymmenen vuotta. Haluamme Sarastuksen olevan ammattitaitoinen, välittävä, helposti lähestyttävä, oikeudenmukainen, kuuleva, kunnioittava ja yhtenäinen. Näitä arvoja vaalimme ja kehitämme toimintaa näiden pohjalta.
Työryhmällämme on ajantasaista osaamista syömishäiriöistä kärsivien nuorten kanssa työskentelyyn yhteistyössä hoitavien tahojen kanssa. Työskentelyämme ohjaa PACE-asenne ja hyvän huomaaminen. Psykiatrisen osaamisen kautta työotteemme on traumainformoitua sekä vahvuus- ja voimavarakeskeistä. Tämän avulla vähennämme ei-toivottua käyttäytymistä ja luomme lapselle onnistumisen kokemuksia. Pyrimme asettamaan lapsille myös sellaisia tavoitteita, joissa onnistumisen mahdollisuus on 100 %. Yritämme löytää juurisyyt lapsen oireilun takana ja kiinnitämme erityistä huomiota lapsen arjen vakauttamiseen. Työskentelemme sitkeästi, sinnikkäästi ja sitoutuneesti, emmekä anna helpolla periksi. Teemme tiivistä yhteistyötä hoitavien tahojen kanssa.
Monikulttuurisen osaamisen kautta kohtaamme lapsen ja perheen uteliaasti ja kulttuurisensitiivisesti. Olemme kiinnostuneita lapsen taustasta, historiasta ja kulttuurista. Käymme keskusteluja lapsen kanssa, vahvistaen hänen itsetuntemustaan ja -luottamustaan. Keskusteluissa otamme huomioon esimerkiksi kunniaan liittyvän väkivallan kokemukset ja tuomme julki sitä,millaista on hyvä kohtelu ja mikä on hyväksyttävää Suomen laki huomioiden. Teemme yhteistyötä järjestöjen kanssa, kuten Hämeen setlementin Didar sekä Sopulinja. Tulka-tulkkipalvelun hyödyntäminen on meille tuttua vuorovaikutustilanteissa.
Perhedynamiikan mahdolliset haasteet huomioimme herkästi ja tartumme työskentelemään niiden ratkaisemiseksi yhdessä lapsen ja perheen kanssa. Huomion kiinnittäminen koko perheen hyvinvointiin, vahvuuksiin ja voimavaroihin sekä kokonaistilanteeseen on meille tärkeää. Autamme perhettä eheytymään ja löytämään mahdollisesti kadoksissa ollutta keskusteluyhteyttä.
Yksikön arki ja ilmapiiri
”Nuoren asialla huonollakin hetkellä” on erään entisen asiakkaamme mielipide Sarastuksesta ja tätä haluamme vaalia. Meillä Sarastuksessa on lämminhenkinen ilmapiiri ja meille on helppo tulla sellaisena kuin on. Sarastuksessa on aina turvallista olla oma itsensä eikä tarvitse pelätä yksin jäämistä tai hylkäämistä. Huonoinakin päivinä lapsi saa kokea olevansa arvokas, tärkeä ja rakastettu. Lapsi ei käyttäydy tahallaan huonosti, vaan ulos päin näkyvän käyttäytymisen taustalla on aina jokin syy. Lapsi ei kuitenkaan välttämättä itse osaa eritellä ja sanoittaa syitä huonolle käyttäytymiselleen. Aina on kuitenkin tärkeää keskustella lapsen kanssa hankalat tunteet ja tilanteet läpi, jotta löydetään yhteistä ymmärrystä. Kunnioitamme jokaisen yksilöllisyyttä ja harjoittelemme sitä myös lasten kanssa.
Sarastuksen arki on strukturoitua, kuitenkin yksilöllisyys huomioon ottaen. Arvostamme päivittäisiä yhteisiä ruokailuhetkiä, jonka lomassa voimme keskustella päivän tapahtumista, kuten kuluneesta koulupäivästä ja lapsen elämään kuuluvista muista asioista, kuten harrastuksista. Kuntouttavia elementtejä Sarastuksessa arjessa ovat myös arjen taitojen opettelu, yhteinen toiminta koko porukalla, korjaavat ihmissuhteet, lämpö ja eheyttävä aikuisten läheisyys.
Kasvuympäristömme vahvuutena on ehdottomasti yhteen hiileen puhaltaminen, jolloin myös lapsi on vahvasti osallisena omiin asioihinsa. Erityisen merkityksellistä on työntekijöiden vahva ymmärrys siitä, että lastemme tulee saada ja voida elää lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Välillä pitää kompastua ja erehtyä ja niistä oppien kasvaa ihmiseksi, joka löytää elämässään onnellisuutta ja hyvinvointia. Rinnalla kulkien siis.
Tilat
Yksikkömme sijaitsee Kanta-Hämeessä Jokioisilla vanhassa pienkerrostalossa. Tilat ovat juuri remontoitu toimintaamme entistäkin paremmin palvelevaksi. Tilamme ovat viihtyisät, kodinomaiset ja turvalliset. Olemme omassa rauhassa, mutta vain reilun kilometrin päässä Jokioisten keskustan palveluista ja harrastusmahdollisuuksista. Asuintilamme sijaitsevat maalaismaisemassa, tunnelmallisessa pienkerrostalossa, jossa on riittävästi tilaa ja omaa rauhaa sekä tiloja yhteistä tekemistä ja harrastamista varten.
Lapsella on mahdollisuus saada omaa tilaa ja rauhaa yksikössä. Tilat ja ympäristö tukevat myös itsenäiseen toimintaan arjessa. Yksikön sokkeloiset tilat mahdollistavat luonnostaan tietynlaisen luottamuksen muodostuminen, sillä kokoaikainen valvonta ei ole mahdollista.
Yhteisissä tiloissa vietämme paljon aikaa lasten kanssa yhdessä, toiminnallisuuden sekä läsnäolon kautta. Aikuinen on aina saatavilla. Yksikössä on kellarikerros, josta löytyvät harrastehuone, leffahuone, saunatilat ja rakenteilla oleva musiikkihuone. Pihalta löytyy tilaa ulkoiluun ja vaikkapa grillailuun.
Yksikön tukena olevat palvelut
Lähikoulut sijaitsevat noin kahden kilometrin päässä Sarastuksesta. Ammattioppilaitos ja yhteislyseo sijaitsevat Forssassa, paikallisliikenteen yhteyksien päässä. Erityistä tukea tarvitsevien peruskouluikäisten lasten opiskelu toteutuu Forssassa Akvarellin koulussa. Ypäjän hevosopisto sijaitsee Sarastuksesta noin 14 kilometrin päässä. Kouluyhteistyötä teemme opettajien, kuraattorien, opinto-ohjaajien ja terveydenhoitajien kanssa. Koulupsykologikäynnit järjestyvät tarvittaessa oppilasterveydenhuollon kautta. Tuemme lapsia koulunkäyntiin tarvittaessa hetkellisesti myös ohjaajien kuljettamana.
Tuemme lasta mielekkääseen tekemiseen ja vapaa-aikaan, ja tarpeen mukaan kartoitamme yhdessä lapsen kanssa erilaisia harrastusvaihtoehtoja. Tavoitteena on löytää jokaiselle lapselle mielekäs harrastus tai tekeminen tukemaan ja rytmittämään arkea.
Perusterveydenhuollon palvelut toteutuvat pääsääntöisesti Jokioisten tai Forssan terveysasemalla, hammashoito Jokioisten tai Forssan hammashoitolassa. Laboratoriopalvelut toteutuvat Fimlabin laboratorioissa, Jokioisten tai Forssan terveysasemalla tai Forssan sairaalalla. Tarvittaessa mahdollistamme lapsen terveydenhuollon jatkumisen kotipaikkakunnan palveluissa, jos se on lapsen edun mukaista. Nuorisopsykiatrian erikoissairaanhoidon palvelut toteutuvat Forssan nuorisopsykiatrian poliklinikalla. Erikoissairaanhoito toteutuu tarpeen mukaan sovitussa sairaalassa.
Teemme Asenne ry:n kanssa tiivistä yhteistyötä. Yhteistyö voi olla esimerkiksi tukihenkilötoimintaa, lasten aktivointia, oppilaitosyhteistyötä tai päihdehaasteiden ja impulsiivisuuden parissa työskentelyä. Asenne ry järjestää myös harrastetoimintana esimerkiksi nyrkkeilyä kerran viikossa. Asenne ry:n kanssa tehtävän työn kautta on mahdollista tukea lasta löytämään merkityksellistä toimintaa.