Kaarna on koti seitsemälle 9–17-vuotiaalle lapselle Janakkalan Turengissa 20 km päässä Hämeenlinnasta. Kaarna on lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö psykiatrisesti oirehtiville lapsille. Henkilöstömitoituksemme on 1,3. Naavamäen sijainti on lähellä Turengin keskustaa, josta on hyvät kulkuyhteydet niin junalla kuin linja-autollakin. Kaarna on osa Naavamäen lastenkotien kokonaisuutta, johon kuuluu lisäksi erityistason asuinyksikkö Kanerva sekä perustason asuinyksikkö Aavankivi.
Naavamäki omavalvontasuunnitelma
Työryhmä ja osaaminen
Kaarnan toiminta ja henkilöstön osaaminen on suunniteltu tukemaan erityisesti lapsia, jotka tarvitsevat tukea psyykkiseen oireiluun. Kaarnan työryhmässä työskentelee sosionomeja, lähihoitajia, vastuusairaanhoitaja sekä yksikön johtaja. Psykiatrinen ja neuropsykiatrinen erityisosaamisemme näkyy moniammatillisen henkilökunnan koulutuksen ja kokemuksen kautta. Lisäksi ohjaajillamme on osaamista seksuaalikasvatuksesta. Tämä mahdollistaa lasten moninaisten tarpeiden huomioimisen. Jokaisen työntekijän psykiatrista erityisosaamista varmennetaan säännöllisellä ammatillisella täydennyskoulutuksella Sospron oman täydennyskoulutusohjelman Sospro Akatemian (TAMK) kautta.
Luottamuksellisen suhteen syntyminen lapsen ja hänen läheistensä kanssa on tärkeä tavoitteemme, minkä eteen yhdeksänhenkinen työryhmämme aktiivisesti työskentelee. Luottamussuhteessa vahvistamme lapsessa olevaa hyvää ja teemme työtä lapsikohtaisten tavoitteiden edistämiseksi. Tärkeimpinä lähtökohtina toiminnalle ovat turvallisuus ja välittäminen. Työssämme hyödynnämme monenlaista toiminnallisuutta ja menetelmiä. Erityisesti ilo ja huumori ovat tärkeä osa lasten elämää Kaarnassa.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Tuemme Kaarnassa lapsen kasvua ja kehitystä turvallisella kasvuympäristöllä, aikuisen läsnäololla ja yksilöllisellä hoito-, kasvatus– ja kuntoutustyöllä. Kaarnassa jokainen lapsi nähdään, kuullaan ja kohdataan sellaisena kuin hän on. Etsimme jokaisen lapsen kanssa hänen vahvuutensa ja huomaamme yhdessä hyvää! Lapsen kokemus siitä, että hän on ainutlaatuinen, merkityksellinen ja hyvä juuri sellaisena kuin on, vahvistaa lapsen minäkuvaa. Lapsen arki luodaan selkeällä vuorokausirytmillä ja johdonmukaisilla toimintamalleilla yhteistyössä lapsen läheisten kanssa. Rakennamme lapsen arkea Kaarnassa koulunkäynnin, kodinomaisten perustoimintojen ja lapsilähtöisten, mutta aikuisjohtoisten ja osallistavien toiminnallisuuksien kautta. Teemme lapsen perheen ja lähiverkoston kanssa tiivistä yhteistyötä. Perheen osallistuminen lapsen arkeen on merkityksellistä ja vanhemmat usein tarvitsevat tukea omaan vanhemmuuteensa.
Rakennamme Kaarnassa lapsille turvallista, strukturoitua ja vakauttavaa arkea, jossa on ikätason mukainen vuorokausirytmi sekä selkeät ja johdonmukaiset toimintamallit. Lasten arki muodostuu koulunkäynnistä, kodinomaisista perustoiminnoista sekä aidosta toiminnallisesta arjesta, joka sisältää myös lasten omia harrastuksia.
Näemme vahvan tavoitteellisen omaohjaajatyömme ja aktiivisen arviointityöskentelyn hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyömme peruspilarina. Luottamuksen syntyminen aikuisen ja lapsen välille on tärkein tavoitteemme, jonka eteen koko työryhmämme tekee aktiivisesti töitä. Lapsilla on nimettynä omaohjaajatyöpari, mikä mahdollistaa aktiivisen ja lapsen tarpeisiin vastaavan työskentelymallin lapsen kanssa. Tarkoituksenamme on tukea ja ylläpitää lapsen ja hänen läheistensä vuorovaikutusta sekä osallistaa vanhemmat lapsen hoito-, kasvatus- ja kuntoutusprosessiin kokonaisvaltaisesti. Omaohjaajat osallistavat sekä tukevat lapsen vanhempia päätöksentekoon lapsen asioissa.
Lapsemme ovat aktiivisia liikunnan suhteen, mutta muun muassa myös käsityö- ja ruoanlaittokursseja on mahdollistettu lapsille. Toiminnallisuus on vahva osa arkeamme. Se tarkoittaa syksyn tullen marja- ja sieniretkiä, talven iloittelua hiihdon, luistelun, laskettelun tai lumipeuhun parissa ja aktiivista uintia läpi vuoden. Kaarnan luonnonläheistä ympäristöä hyödynnämme esimeriksi yhteisten toimintailtojen nuotioretkillä.