Latvus

Latvus on Salon Halikossa sijaitseva seitsemänpaikkainen lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö 11–17-vuotiaille lapsille. Latvuksen erityisosaamisena on psykiatristen haasteiden kohtaaminen. Henkilöstömitoitus on 1,3. Kuulumme Metsätammen toimintakokonaisuuteen. Samassa rakennuksessa toimii myös toinen asuinyksikkö, Terho. Pihapiirissä on Salon sivistystoimen alainen koulu, jossa on paikka 14 oppilaalle.  

Latvuksen omavalvontasuunnitelmaitelma

Työryhmä ja osaaminen

Latvuksen työryhmään kuuluu yksikön johtaja, koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, sekä kaksi sosionomia, sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja neljä lähihoitajaa. Työkokemusta lastensuojelusta meillä on viidestä kuukaudesta yli kymmeneen vuoteen. Henkilöstössä on taitoa, koulutusta ja kokemusta lisäksi esimerkiksi myös neuropsykiatrian, kehitysvammojen ja päihdehaasteiden osalta. Latvuksen työryhmän voimavarana voidaan pitää kokemusta erilaisista vuorovaikutukseen perustuvista työtehtävistä. Pystymme kommunikoimaan suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi. Ymmärrämme myös espanjaa, italiaa, saksaa ja ranskaa.   

Huolehdimme Latvuksen työryhmän täydennyskoulutuksesta laaja-alaisesti ja henkilöstöstämme kolme on suorittanut neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen. Tällä hetkellä useampi ohjaajamme kouluttaa itseään lisää myös töiden ohessa, omien mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti.  

Latvus on täynnä erilaisia supervoimia. Maria ymmärtää yhdeksää kieltä, Eve tekee yövuoroissa kaikki seuraavan päivän ateriat valmiiksi, jälkiruokineen. Riika ja Anniina loihtivat talon täyteen kauniita, kekseliäitä ja hauskoja askarteluja. Jani pitää johtajan oikeutena jakaa “viisauttaan” lapsille ja aikuisille.  Ansku innostaa lapset erilaisiin aktiviteetteihin. Tehokaksikko Annika ja Minka analysoivat, paloittelevat ja ratkaisevat ongelman jo ennen kuin hitaampi yksikön johtaja on ehtinyt sitä edes havaita. Kaikkia meitä yhdistää aito halu auttaa ja tukea.     

Yksikön arki ja ilmapiiri

Yksikön arki muodostuu kohtaamisista. Olemme läsnä ja mietimme lasten tukena ratkaisuja heidän elämänsä haasteissa. Ennen kaikkea haluamme huomata ja auttaa heitäkin huomaamaan onnistumiset ja positiiviset asiat elämässään. Tarjoamme mahdollisuuksia innostua, löytää harrastus, mielenkiinnon kohde tai uusi kokemus. 

Latvus on lasten koti. Elämme lasten ja heidän perheidensä kanssa niin hyvät kuin huonotkin hetket, parhaan kykymme mukaan tukien ja auttaen. Kohtaamme kaikki yhteisömme jäsenet ja yhteistyökumppanit arvokkaina, tärkeinä ja osaavina yksilöinä.  

Tilat

Kaikki Metsätammen rakennukset ovat valmistuneet vuonna 2024 ja ne on suunniteltu käyttötarkoitustaan silmällä pitäen. Lapsilla on oma huone, jonka sisustukseen he voivat vaikuttaa. Myös yhteisten tilojen käytössä mietimme lasten tarpeita. Tällä hetkellä yhden huoneen kattoon on ripustettu nyrkkeilysäkki lasten harrastusmahdollisuuksien takia. Olohuoneeseen mahtuu koko porukka katselemaan televisiota ja pelihuoneessa pääsee pelailemaan esimerkiksi lauta- tai korttipelejä.  

Isolla piha-alueella on lapsille koripallokenttä, kiipeilytelineitä ja keinuja. Pihakeittiössä grillailemme ja vietämme aikaa yhdessä kesäisin.  

Yksikön tukena olevat palvelut

Yksikön kanssa samassa pihapiirissä on Salon sivistystoimen alainen koulu, jossa on tilat ja resurssit 14 oppilaalle. Myös koulu on rakennettu Metsätammen lasten tarpeita ajatellen; tiloja on mahdollisuus jakaa niin, että kaikki saavat rauhan opiskella. 

Konsultoiva nuorisopsykiatri on käytettävissämme ja Metsätammen johtoryhmä tapaa hänet säännöllisesti kuusi kertaa vuodessa. Halikon terveyskeskus sijaitsee kilometrin päässä Metsätammesta ja Salon nuorisopsykiatrian työryhmä alle viiden kilometrin päässä. 

Salon seudulla on runsaasti aktiivisia urheiluseuroja ja muita harrastustoimintaa järjestäviä tahoja. Yhteistyötä näiden kanssa tehdään kunkin lapsen kiinnostuksen kohteiden mukaan.  

Tervetuloa Latvukseen, lasten kotiin!