Aavankivi on lastensuojelun sijaishuollon perustason asuinyksikkö seitsemälle 10–17-vuotiaalle lapselle. Henkilöstömitoituksemme on 1,0. Aavankivi sijaitsee Turengissa, noin 20 kilometrin päässä Hämeenlinnasta. Naavamäen sijainti on lähellä Turengin keskustaa, josta on hyvät kulkuyhteydet niin junalla kuin linja-autollakin. Aavankivi on osa Naavamäen lastenkotien kokonaisuutta, johon kuuluu lisäksi erityistason asuinyksiköt Kanerva ja Kaarna.
Naavamäki omavalvontasuunnitelma
Työryhmä ja osaaminen
Henkilökunnallamme on vahva usko lapsessa olevaan hyvään ja tämä näkyy tavassamme toteuttaa hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyötä. Työskentelyämme ohjaa PACE-asenne, joka menetelmänä mahdollistaa aikuisen ja lapsen välisen empaattisen ja turvallisen vuorovaikutuksen sekä tukee suhteen syntymistä.
Luottamuksellisen ja avoimen suhteen syntyminen lapsen ja hänen läheistensä kanssa on tärkeä tavoite, minkä eteen työryhmämme aktiivisesti työskentelee. Luottamussuhteessa vahvistetaan lapsessa olevaa hyvää ja tehdään työtä tavoitteiden edistämiseksi. Tärkeimpinä lähtökohtina työskentelylle ovat turvallisuus ja välittäminen. Työssä hyödynnämme toiminnallisuutta ja monenlaisia menetelmiä, erityisesti ilo ja huumori ovat tärkeä osa lasten ja aikuisten elämää Aavankivessä.
Aavankiven työryhmässä työskentelee sosionomeja, lähihoitajia, sairaanhoitajia sekä yksikön johtaja. Aavankiven henkilökunnalla on sekä koulutuksen että kokemuksen kautta kertynyttä erityisosaamista muun muassa neuropsykiatrisiin ja psykiatrisiin haasteisiin vastaamiseen, koulunkäynnin tukemiseen, käytöshäiriöihin, maahanmuuttajataustaisten lasten kanssa työskentelyyn, kehitykseen liittyviin häiriöihin sekä seksuaalisuuden monimuotoisuuteen.
Aavankiven työryhmän vahvuuksia ovat
- Lasten ja perheiden kohtaaminen
- Tavoitteellinen omaohjaajatyöskentely
- Jokaisen tilanteen pohtiminen yhteisesti ja päätösten tekeminen lapsen kanssa, aina lapsen etu edellä
- Omaohjaajien valinnat lasten tarpeita ja toiveita kuunnellen. Tämä antaa mahdollisuuden nopeaan yhteydenluomiseen sekä luottamussuhteen syntymiseen
- Lasten asioiden omistajuus, omaohjaajien vastuunkanto lapsista
Yksikön arki ja ilmapiiri
Arkemme Aavankivessä on lasten näköistä; lämpö, rakkaus ja huumori ohjaavat toimintaamme. Aavankivessä jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioidaan arjen kaikessa toiminnassa, vaikkakin arjen toimintojen sisältö on suunniteltu yhteisölliseksi. Yhteisöllisyyden tavoitteena on edistää sosiaalista kanssakäymistä, opettaa sosiaalisia taitoja sekä lisätä lasten kokemusta siitä, että omilla valinnoilla ja mielipiteillä on vaikutusta lähellä oleviin ihmisiin ja lapsen omaan elämään.
Aavankiven arki on myös hyvin toiminnallista ja jokaviikkoiset toimintaillat ja retkipäivät on suunniteltu ennalta lasten toiveiden ja tavoitteiden toteutumisen näkökulmasta. Maanantaisin lasten kokouksissa käsittelemme erilaisia teemoja. Tällä hetkellä työstämme hyvää kohtelua koskevaa suunnitelmaa, opettelemme tunnetaitoja sekä kehitämme yksikön toimintaa lasten antamien asiakaspalautteiden perusteella. Opettelemme myös antamaan ja vastaanottamaan palautetta sekä käytämme erilaisia kortteja tunteiden, haaveiden ja omien ajatusten ilmaisuun. Vuoden 2024 aikana toteutuneen Huomaa hyvä! -teeman ympärille olemme rakentaneet Hyvinvoinnin puun, joka pitää sisällään Kaisa Vuorisen kehittelemän Vahvuusvariksen tunnetaitoja.
Vuonna 2025 toteutamme Random acts of kindness/hyvien tekojen -vuotta. Visuaalinen toteutus tulee olemaan Tree of Good, johon lapset ja aikuiset laittavat tekemiään hyviä tekoja – pieniä ja suuria! Lasten kokouksissa tekoja käsitellään siitä näkökulmasta, että miltä teon tekeminen sai tekijän itsensä tuntemaan. Tavoitteena on, että lapset saisivat tekojen myötä merkityksellisyyden ja vaikuttamisen kokemuksia.
Kuntouttavia elementtejä Aavankivessä ovat strukturoitu arki, harrastukset, lämpö ja eheyttävä aikuisten läheisyys. Arkeamme rytmittää koulunkäynnin lisäksi yhdessä lasten kanssa suunniteltu viikko-ohjelma, joka pitää sisällään erilaisia toiminnallisia elementtejä, kuten lasten kokous, keskiviikon toimintailta, perjantain leffailta ja lauantain retkipäivä. Arkeemme kuuluu myös erilaisia kodinhoidollisia tehtäviä ja joka viikko on yhden lapsen toiveruokapäivä. Tällöin lapsi osallistuu yhdessä ohjaajan kanssa ruuan suunnitteluun, hankintaan, valmistamiseen ja jälkien siivoamiseen. Jokaisen lapsen arjen sisältö sovitaan yksilöllisesti.
Aavankiveä kuvaillaan kodinomaisena ja ilmapiiriltään lämpimänä. Tavoitteenamme on, että kaikki meillä asuvat ja vierailevat tuntisivat olonsa kotoisaksi ja tervetulleeksi.
Tilat
Aavankivi sijaitsee rauhallisella asuinalueella, metsä- ja puistomaisemassa, Turengin keskustan välittömässä läheisyydessä. Turengin keskustaan on etäisyyttä 500 metriä ja julkiset liikenneyhteydet toimivat hyvin.
Aavankiven yhteiset tilat ovat avarat, valoisat ja kodinomaiset. Lapset saavat vaikuttaa yksikön sisustukseen ja värimaailmaan sekä toteuttaa vuodenaikojen mukaan omia näkemyksiään sisustukseen liittyen. Omia huoneitaan lapset saavat sisustaa haluamallaan tavalla; huoneita on myös mahdollista tapetoida tai maalata enemmän lapsen omaa persoonaa kuvaavaksi.
Pihassa ja yksikön välittömässä läheisyydessä on mahdollisuudet monipuoliseen liikkumiseen ja pihapeleihin. Samassa pihapiirissä on neljä itsenäistymisasuntoa, joissa lapsi voi harjoitella turvallisesti itsenäisyyteen tarvittavia taitoja ohjaajien tuella. Samassa rakennuksessa Aavankiven kanssa toimivat myös erityistason asuinyksiköt Kanerva ja Kaarna.
Yksikön tukena olevat palvelut
Samassa pihassa sijaitsee erityisopetusta tarjoava Janakkalan kunnan sivistystoimen alainen kolmiluokkainen Aavan koulu. Aavan koulu toimii monen lapsen tukena omalla yksilöllisellä koulupolulla. Koulussa on neljä pienluokkaa ja oppilaspaikka tarvittaessa jokaiselle Naavamäessä asuvalle lapselle. Opetusta annetaan sekä ala- että yläkoulun vuosiluokilla.
Naavamäen pihapiirissä on 4 erillistä yksiötä, joissa itsenäistyvän nuoren on mahdollista harjoitella arjen perustaitoja aikuisen vahvalla tuella ennen täysi-ikäistymistään. Lapsilla on mahdollisuus jatkaa ennen sijoitusta alkaneita harrastuksia tai aloittaa uusia. Tuemme eri keinoin lasten harrastuneisuutta. Hyviä harrastemahdollisuuksia on niin Janakkalan, kuin Hämeenlinnan alueella runsaasti tarjolla.
Teemme yhteistyötä Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatrian kanssa. Turengin keskustassa sijaitsevat kaikki perusterveydenhuollonpalvelut ja Hämeenlinnassa, 20 km päässä, erikoissairaanhoidon palvelut.