YleinenYritysuutiset

Sospron perhetyö lapsen ja perheen hyvinvoinnin edistämiseksi

Sospron avopalvelut tarjoavat monipuolisia ja vaikuttavia lastensuojelupalveluita lapsille, nuorille ja perheille. Avohuollon palveluihimme kuuluu ammatillinen tukihenkilötyö, perhetyö sekä tehostettu perhetyö, tapaamispaikkatoiminta, tuettu asuminen ja lapsiperheiden kotipalvelu. Tarjoamme myös jälkihuollon palveluna asumisentukea ja sosiaaliohjausta lapsen sijoituksen jälkeiseen aikaan. Lisäksi kuluneen vuoden aikana olemme luoneet Sospron avopalveluissa toimintamallia, jossa sijaishuollossa asuvan lapsen ja hänen perheensä tukemisessa on hyödynnetty avopalveluiden osaamista. Tällaisella yhteistyön toimintamallilla pystymme auttamaan lasta ja perhettä tilanteessa, jossa lapsi on sijoitettuna ja sijaishuollossa tehtävän perheyhteistyön rinnalle kaivataan myös koko perhettä laajemmin ja tavoitteellisemmin tukevaa palvelua.

Vaikuttavaa yhteistyötä sijaishuollon ja avopalveluiden osaamista hyödyntäen

Avopalveluissamme aloitettu toimintamalli tarkoittaa sitä, että sijaishuollon aikana asiakasta ja perhettä voidaan tukea tehostetun perhetyön keinoin ja menetelmin. Tavoitteena voi olla esimerkiksi sijaishuollosta kotiutumisen turvaaminen. Tällöin avopalveluissa tehtävän perhetyön ja tehostetun perhetyön keinoin voidaan ennalta ehkäistä esimerkiksi kotitilanteen uudelleen kriisiytymistä, kun lapsen sijoitusta ollaan päättämässä. Näin tehostettu perhetyö voi olla perheen tukena jo sijaishuollon aikana ja jatkua vaikka koekotiutuksen ajan, jolloin lapselle ja perheelle tutut työntekijämme voivat jatkaa palvelua tukitoimena kotiutumisen onnistumiseksi.

Sospron avopalveluissa on kerätty toimintamallista palautetta sisäisesti. Olemme selvittäneet, millaisiin lastensuojelutarpeisiin avopalveluiden ja sijaishuollon yhteisellä työskentelyllä voidaan vastata ja millaisia palvelun tavoitteet voivat olla. Palautteissa tulee esiin, että tavoitteiksi avopalvelun tekemälle perhetyölle asetetaan useimmiten perheen yhteisten sääntöjen ja toimintatapojen etsiminen ja niissä tukeminen. Jatkossa pyydämme palautetta myös asiakasperheiltä sekä palvelumme tilauksista vastanneilta sosiaalityöntekijöiltä.

Pirkanmaan avopalveluissa jo pitkä kokemus yhteistyön toimintamallista

Pirkanmaan avopalveluissa perhetyötä on tehty yhteistyössä sijaishuollon kanssa jo vuosien ajan. Pirkanmaan avopalvelut on mukana muun muassa Pirkanmaan hyvinvointialueen puitesopimuksessa tehostetun perhetyön palveluntuottajana. Palaute Pirkanmaan avopalveluissa tehdystä työstä on ollut likipitäen kiitettävää. Asiakkaat ovat arvioineet esimerkiksi tämän vuoden aikana kaikkien palveluidemme hyödyllisyyden keskiarvolla 7,6 ja vanhemmat ja sosiaalityöntekijät keskiarvoilla 9,3 (asteikko 1-10).

Pirkanmaan avopalvelupäällikkö Milla Heino on mielissään siitä, että avopalvelumme on voinut olla enenevässä määrin mukana myös jo esimerkiksi koekotiutusten tukemisessa. Milla kertoo, että pysyvät työntekijät, tarpeellisen tiedon siirtäminen oman organisaation sisällä ja joustavat palveluratkaisut luovat pohjan perhetyön onnistumiselle ja yhteistyölle.

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää. Löydät yhteystietomme ja toimintayksiköidemme sekä palveluidemme kuvaukset näiltä verkkosivuiltamme:

Etelä-Pohjanmaa
Kanta-Häme
Pirkanmaa
Satakunta

Lisätietoja:
avopalvelujohtaja Riikka Puntalo, riikka.puntalo(at)sospro.fi, 050 438 9146