Verso on psykiatrisiin haasteisiin suuntautunut lastensuojelun sijaishuollon erityistason seitsemänpaikkainen asuinyksikkö. Verso sijaitsee kauniissa maalaismaisemassa Mynämäellä Varsinais-Suomessa. Versossa on 12–17-vuotiaita lapsia ja henkilöstömitoituksemme on 1,3. Verso on osa Mynämäellä sijaitsevaa Lastensuojelukeskus Hovilinnaa. Samassa pihapiirissä sijaitsevat erityistason asuinyksikkö Nuppu ja perustason asuinyksikkö Hovilinna. Verso sijaitsee samassa rakennuksessa Nupun kanssa.
Työryhmä ja osaaminen
Versossa on yhdeksän työntekijän moniammatillinen tiimi, joka koostuu sosionomeista, yhteisöpedagogista, sairaanhoitajasta ja lähihoitajista. Joukkoomme kuuluu pitkiä kokemusvuosia sijaishuollosta sekä myös tuoreita näkökulmia uusimpien työntekijöiden mukana. Suurin osa henkilöstöstämme on työskennellyt yhdessä jo useamman vuoden ajan. Yksi työntekijöistä on koulutettu neuropsykiatrinen valmentaja. Yksikön johtajalla on lähiesimiestyön ammattitutkinto.
Verson työryhmällä on runsaasti kokemusta lapsista, joilla on merkittäviä psykiatrisia tai neuropsykiatrisia haasteita, traumatausta, toiminnan ohjauksen ja tunteiden hallinnan puutteita, sukupuoli- tai seksuaali-identiteetin kysymyksiä ja erilaisia kulttuuritaustoja. Versossa jokainen aikuinen on erilainen. Siihen on tilaa ja lupa myös lapsilla.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Versossa työmme lähtökohtana on psykiatrinen, kuntouttava ja toimintaterapeuttinen näkökulma. Lasten hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyössä teemme kiinteää yhteistyötä lasten hoitotahojen ja terapeuttien kanssa. Keskeistä on rakentaa lapsille turvallinen ja strukturoitu arki, jossa on selkeät ja johdonmukaiset toimintamallit ja rajat. Arjen sisältö muodostuu kodinomaisista perustoiminnoista ja yhdessä tekemisestä, jossa kunkin lapsen yksilöllinen tuentarve ja erityishaasteet on huomioitu erilaisin menetelmin ja tukitoimin.
Verson kasvatustyöhön kuuluvat lasten osallisuus, yhteisten ja yhdessä sovittujen toimintamallien toteuttaminen, sovituista säännöistä kiinnipitäminen sekä lapsen hoito- ja kasvatussuunnitelmaan kirjattujen yksilöllisten tavoitteiden toteuttaminen, seuranta ja arviointi. Näemme lapsen läheiset tärkeinä ja tasavertaisina kasvatuskumppaneina. Näemme avoimen ja luottamukseen pohjautuvan vuorovaikutuksen lasten sekä heidän perheidensä kanssa keskeisenä tekijänä onnistuneelle sijoitukselle.
Keskusteluilla on suuri merkitys hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyössämme ja siihen on päivittäin mahdollisuus. Kunnioitamme ja otamme huomioon lapsen oman mielipiteen, kun päätämme lasta koskevista asioista. Päätös ei kuitenkaan perustu pelkästään lapsen mielipiteisiin, vaan päätös tehdään yhteisten keskustelujen jälkeen.
Versossa työn perustana on lapsilähtöisyys. Jokainen lapsi pyritään kohtaamaan yksilöllisesti hänen ikä- ja kehitystasonsa huomioiden sekä erilaisia identiteetin osa-alueita kunnioittaen. Opetamme lapsille terveitä elämäntapoja, oikeita eettisiä ratkaisuja sekä kunnioittamaan omaa elämäänsä sekä yhteiskunnan sääntöjä ja normeja. Itsenäistymistä tuemme jo ennen sijoituksen päättymistä, nuoren oman kiinnostuksen ja toimintakyvyn mukaisesti.
Kohtaamme lapset PACE-asenteella ja vahvuusperustainen hyvän huomaaminen on merkittävässä roolissa lasten kanssa työskentelyssä. Läheisyyden ja korjaavien ihmissuhteiden kautta sekä kiintymyssuhteita mahdollistamalla pyrimme eheyttämään lasta. Leikki, yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen, omien vahvuuksien löytäminen, sosiaalisten taitojen opettelu, lapsena oleminen ja ikätason ja kuntoisuuden mukaisten harrastusten mahdollistaminen ovat arjen kuntouttavia elementtejä.
Versossa saa ja pitää olla hauskaa! Verson työntekijät ovat sitoutuneita omaohjaajia ja arjessa rinnalla kulkijoita. Versossa teemme ja olemme yhdessä paljon sekä luomme hyviä ja korjaavia suhteita yhdessä nuoren kanssa.
Tilat
Verso sijaitsee Mynämäen maaseutumaisemassa, lähellä keskustan palveluita, samassa pihapiirissä perustason asuinyksikön Hovilinnan, erityistason asuinyksikön Nupun ja opetusyksikkö Leinikin kanssa. Asuintilamme on rakennettu yhteen tasoon, jotta aikuiset ovat aina lähellä. Lasten huoneita ja toimistoa lukuun ottamatta tilat ovat kaikkien yhteiskäytössä.
Lapsella on oma huone, jonka sisustukseen hän saa itse vaikuttaa. Lapsen huonetta ei käytetä muuhun tarkoitukseen. Lapsen läheisillä on vieraillessaan mahdollisuus yöpyä pihapiirissä olevassa itsenäistymisasunnossa. Itsenäistymisasunnossa on parvi, pieni keittiö ja olohuone. Lapsen mahdollista itsenäistymisharjoittelua toteutamme yhdessä sovitun asiakassuunnitelman mukaisesti. Pihapiiristämme löytyy pieni kuntosali, koripallokorit sekä musiikin harrastamiseen sopivat tilat.
Yksikön tukena olevat palvelut
Verson pihapiirissä on myös Mynämäen sivistystoimen alainen opetusyksikkö Leinikki, jossa järjestetään yläkouluikäisten, erityistä tukea tarvitsevien lasten opiskelu. Sovitusti oppilas voi suorittaa myös alakoulun opiskelua Leinikissä. Opetusyksikkö Leinikissä on kaksi eritysluokkaa, joissa toimii vakituisessa työsuhteessa kolme erityisopettajaa ja kolme koulunkäynnin ohjaajaa. Toisen asteen opiskeluihin mahdollisuuksia löytyy Raisiosta, Laitilasta sekä Turusta.
Lasten terveydenhuollosta ja hammashoidosta vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Teemme tiiviistä yhteistyötä Raision nuorisopsykiatrian poliklinikan kanssa ja hyödynnämme tarvittaessa Turussa sijaitsevia mielenterveys- ja päihdepoliklinikan palveluita. Hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyön tukena käytämme tarvittaessa psykiatrin konsultaatiota.
Mynämäki tarjoaa monia harrastusmahdollisuuksia. Kunnan alueella on useita pelikenttiä ja liikuntaharrastuspaikkoja. Keskustasta löytyy kuntosali ja pieni uimahalli. Alueella on loistavat ulkoilumahdollisuudet, joita hyödynnämme arjessamme. Kurjenrahkan kansallispuiston retkireitit sijaitsevat lähimmillään vain 15 kilometrin päässä. Lähialueelta löytyy kalastusmahdollisuuksia järvi- ja meriympäristössä, hevostalleja ja pieneläintiloja.