Lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö Nuppu sijaitsee Mynämäellä. Seitsemänpaikkainen Nuppu tarjoaa turvallisen kasvuympäristön ja vahvan tuen yläkouluikäisille (12–17-vuotiaille), psyykkisesti oirehtiville nuorille. Nupun henkilöstömitoitus on 1,3. Nupun pihapiirissä on koulu yläkouluikäisille nuorille. Nuppu on osa Mynämäellä sijaitsevaa Lastensuojelukeskus Hovilinnaa. Samassa pihapiirissä sijaitsevat erityistason asuinyksikkö Verso ja perustason asuinyksikkö Hovilinna.
Työryhmä ja osaaminen
Nupussa meitä työskentelee yhdeksän sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Koulutukseltaan työntekijämme ovat sosionomeja, sairaanhoitajia, lähihoitajia sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Nupun henkilöstöön kuuluu kolme neuropsykiatrista valmentajaa ja yksi ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Kaikki työntekijämme perehtyvät lastensuojelutyön ja psykiatrisen osaamisen perusteisiin ensimmäisen työvuotensa aikana Sospro-Akatemian koulutuksissa. Muuta lisäkoulutusta tarjotaan ja tuetaan vuosittain. Työnohjaus on järjestetty kuukausittain koko työryhmälle.
Nupun työntekijöiden erityisosaamista ovat psykiatria, haastavasti oireilevien lasten erityistarpeisiin vastaaminen sekä tiivis kouluyhteistyö. Nupussa on kokemusta lapsista, joilla on traumatausta, pitkää koulunkäymättömyyttä, psykiatrista- tai neuropsykiatrista oirehdintaa (esimerkiksi autisminkirjon piirteet, ADHD), toiminnan ohjauksen ja tunteiden säätelyn haasteet, suuri aikuisen tuen tarve arjessa ja koulutyöstä selviytymisessä. Lisäksi Nupussa on kokemusta myös monikulttuurisuudesta, romanikulttuurista ja perheyhteistyöstä haastavissakin tilanteissa.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Nupun vakauttava ja kuntouttava arki rakentuu aikuisjohtoisen ja selkeän arjen struktuurin ympärille. Lasten arkea rytmittää asuinyksikön yhteinen viikko- ja päiväohjelma sekä yksilöllisen tarpeen mukaan henkilökohtainen viikko-ohjelma. Aikuisjohtoista raamia pehmentää henkilökunnan vuorovaikutusta ohjaava PACE-asenteen mukainen tilannesidonnainen joustavuus, lempeä huumori ja aito välittäminen. Nupun henkilökunnan todellinen supervoima on kokeneet ja vahvat aikuiset sekä sitoutuminen omaohjaajatyöhön ja luottamuksellisen suhteen rakentamiseen lapsiin. Lapsi saa Nupussa aidon mahdollisuuden kiinnittyä aikuiseen.
Nupussa työskentelemme ratkaisukeskeisesti, lapsia tavoitteidensa laatimiseen ja kuntoutuspolkunsa rakentamiseen osallistaen. Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman kodinomaisen ympäristön tavoitteellista työskentelyä unohtamatta. Haluamme tavoittaa jokaisen lapsen persoonan omana itsenään ja huomata arjessa pienetkin hyvät hetket ja onnistumiset.
Lapsen läheiset kohtaamme kunnioittaen ja osallistaen. Yhteydenpito lapsen perheeseen on aktiivista ja säännöllistä ja pyrkimyksenä on, että Nupun henkilökunta kasvattaa lapsia yhdessä vanhemman kanssa kasvatuskumppaneina. Lapsilta, heidän perheiltään ja sosiaalityöntekijöiltä keräämme säännöllisesti ja suunnitelmallisesti palautetta ja huomioimme sen työskentelyn suunnittelussa ja kehittämisessä. Yksilöllisten tavoitteiden mukaista edistymistä arvioimme systemaattisesti toimintakykymittaria sekä tarvittaessa muita arviointityökaluja käyttäen.
Tilat
Nuppu sijaitsee Mynämäen maaseutumaisemassa, 30 kilometrin päässä Turusta. Nupun tilat ovat rakennettu yhteen tasoon, ja tilojen suunnittelu mahdollistaa aikuisen jatkuvan läsnäolon ja välittömän kontaktin asuinyksikössä paikalla oleviin lapsiin. Jokaisella lapsella on oma huone, jonka sisustamiseen lapset voivat vaikuttaa. Itsenäistyville nuorille pihapiirissä on tarjolla itsenäistymisasuntoja.
Samassa rakennuksessa Nupun kanssa toimii toinen erityistason asuinyksikkö Verso ja samassa pihapiirissä perustason asuinyksikkö Hovilinna sekä Pihakoulu Leinikki. Läheisten on mahdollisuus yöpyä pihamaalla sijaitsevassa erillisessä rakennuksessa. Nupun pihapiirissä on muun muassa trampoliini, keinut ja koripallokorit. Kunnon kohottamiseen ja energian purkamiseen on käytössä myös pihapiirissä sijaitseva kuntosali.
Yksikön tukena olevat palvelut
Nupun pihapiirissä toimivassa Mynämäen Laurin koulun alaisessa pihakoulu Leinikissä on kaksi erityisluokkaa yläkouluikäisille lapsille. Leinikin henkilökuntaan kuuluu kolme eritysopettajaa ja kolme koulunkäynnin ohjaajaa. Leinikissä on mahdollista opiskella hyvin yksilöllisesti ja paljon tukea saaden. Leinikki on saanut aikaan hyviä tuloksia lasten kanssa, haastavasta kouluhistoriasta huolimatta.
Nupun lapsen sanoin: ”Leinikin meno auttoi mua keskittymään paremmin kuin normiluokalla, jos tilanne olis ollut toisenlainen 9. luokka ei todennäköisesti olis tullut valmiiksi ainakaan yhtä nopeasti. Leinikissä opiskelusta oli apua.”
Raisiossa, noin puolen tunnin matkan päässä, on ammattikoulu sekä TUVA. Lisäksi ammattikouluja ja TUVA-opetusta on muun muassa Laitilassa ja Turussa. Lasten terveydenhuollosta ja hammashoidosta vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Teemme tiiviistä yhteistyötä Raision nuorisopsykiatrian poliklinikan kanssa ja hyödynnämme tarvittaessa Turussa sijaitsevia mielenterveys- ja päihdepoliklinikan palveluita. Hoito- ja kasvatustyön tukena käytämme tarvittaessa psykiatrin konsultaatiota.
Mynämäki tarjoaa lapsille monia harrastusmahdollisuuksia. Kunnan alueella on useita pelikenttiä ja liikuntaharrastuspaikkoja sekä kuntosaleja. Mynämäen keskustassa olevia kirjaston palveluita ja kuntosalia käytämme mielellämme. Mynämäen luonto tarjoaa kaikkina vuoden aikoina harrastusmahdollisuuksia, joita hyödynnämme arjessamme. Jokaiselle lapselle pyritään löytämään hänen mielenkiintonsa mukainen harrastus tai muuta tekemistä. Lähikaupungeissa on tarjolla harrastusmahdollisuuksia jokaisen lapsen mielenkiinnon mukaisesti. Nuoremme ovat hyötyneet myös paikallisten toimijoiden tarjoamasta eläinterapeuttisesta toiminnasta.