Myllylinna

Pienryhmäkoti Myllylinna on seitsemänpaikkainen lastensuojelun sijaishuollon perustason asuinyksikkö alle 18-vuotiaille. Tällä hetkellä Myllylinnaan on sijoitettuna 12–16-vuotiata lapsia. Henkilöstömitoituksemme on 1,0. Myllylinna sijaistee Turun Kakskerrassa rauhallisella alueella luonnon äärellä. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun. Myllylinnassa on vahvaa osaamista neuropsykiatrisesti oireilevien lasten kanssa toimimiseen. 

Myllylinna omavalvontasuunnitelma

Työryhmä ja osaaminen

Myllylinnassa työskentelee yksikön johtajan lisäksi seitsemän ohjaajaa. Työryhmässämme on viisi sosionomia, kaksi lähihoitajaa sekä fysioterapeutti. Kaksi ohjaajaa on kouluttautunut neuropsykiatriseksi valmentajaksi. Kaksi aloittaa opinnot keväällä 2025.  

Myllylinnassa aamuvuorossa työskentelee yksi ohjaaja, iltavuorossa kaksi ja yövuorossa yksi ohjaaja. Resurssi kuitenkin muokkautuu, mikäli lapsiryhmästä nousee tarpeita kuten tehostettu tuki. Toisaalta työvuorosuunnittelussa otetaan huomioon esimeriksi omaohjaaja-ajat sekä mahdollistetaan aikaa kirjallisille töille.  

Myllylinnassa panostetaan arjen johdonmukaisuuteen ja struktuuriin. Lapselle tehdään tarpeen mukaan joka viikko sunnuntaina tulevan viikon viikko-ohjelma, joka auttaa viikon hahmottamisessa. Jokaisella lapsella on seinäkalenteri, johon omaohjaaja merkkaa tärkeät asiat kuten kotiharjoittelut ja muut menot. Myllylinnassa omaohjaajatyö on yksi tärkeimmistä menetelmistä. Myllylinnassa jokaisella lapsella on kaksi omaohjaajaa. 

Yksikön arki ja ilmapiiri

Myllylinnassa lapset kohdataan avoimesti ja lämpimästi. Arjessa osaamme nähdä haastavankin käytöksen taakse. Meillä on halua saada selville haastavan käytöksen syyt ja auttaa lasta löytämään keinot arjen sujumiseen sekä hyvinvoinnin tukemiseen. Teemme tietoisesti töitä myös hyvän huomaamisen kanssa. Pyrimme huomaamaan onnistumisia lasten arjessa lähes päivittäin. Kerromme tästä lapselle herkästi ja usein annamme myös pieniä tsemppipalkintoja. Strukturoidulla arjella ja lämpimällä kohtaamisella luomme turvallista ja mukavaa ilmapiiriä. 

Tavoitteemme on päästä hyvään yhteistyöhön lapsen vanhempien ja muun lähipiirin kanssa. Sovimme yhteydenpidosta yhdessä sosiaalitoimen kanssa ja tavoitteemme on tiivis ja avoin yhteistyö. Tähän pyrimme muun muassa viikoittaisilla säännöllisillä kuulumissoitoilla sekä kotiharjoitteluilla. Tarpeen mukaan yhteydenpito on tiiviimpää. Vanhemmilta pyydetään säännöllisesti palautetta toiminnastamme sekä vanhempia pyritään osallistumaan myös lapsen toimintakykymittarin täyttämiseen. 

Tilat

Myllylinna on kodinomainen asuinyksikkö. Osalla Myllylinnan rakennuksesta on yli satavuotinen historia ja tämä vuoksi Myllylinna on sekä persoonallinen että hyvällä tavalla poikkeuksellinen miljöö. 

Myllylinnassa jokaisella lapsella on oma tilava huone. Lapsi saa osallistua oman huoneensa sisustamiseen mukaillen muun muassa omia lempivärejä. Myllylinnassa on oma huoneensa myös itsenäistymistä harjoittelevalle nuorelle. Itsenäistyvän nuoren huone on hieman isompi kuin muut huoneet ja huoneessa on oma wc sekä pieni keittiönurkkaus. Lisäksi Myllylinnassa on yksi iso ylimääräinen tila, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi omaohjaaja-ajalla tai vierashuoneena, jos esimerkiksi vanhemmat haluavat yöpyä Myllylinnassa pitkän välimatkan vuoksi. 

Myllylinnassa on iso oma piha. Pihasta löytyy keinut, leikkimökki, trampoliini sekä jalkapallokenttä. Kakskerran järven ranta on kävelymatkan päässä. Ranta on vain tiellä asuvien käytössä, joten se on lapsiystävällinen, viihtyisä ja turvallinen. Kävelymatkan päässä on myös meren ranta, jota hyödynnämme muun muassa kalastamisessa. Myllylinnan oman pihan poikki menee pieni puro, josta voi myös kalastaa tai muuten vain seurata luonnon vuodenaikojen tuomia muutoksia. 

Yksikön tukena olevat palvelut

Myllylinna tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa koulujen kanssa. Lapsilla on laajat mahdollisuudet eri koulunkäynnin muotoihin Turun laajassa palveluverkossa. Pyrimme aina löytämään lapselle parhaan mahdollisen tavan suorittaa koulua. Koulumatkan voi kulkea joko julkista liikennettä hyödyntäen tai tarvittaessa haemme taksikuljetusta. Turun keskustaan bussimatka kestää noin puoli tuntia. 

Tavoitteemme on aina, että lapsi saa tarvitsemansa terveydenhuollon palvelut. Teemme tiivistä yhteistyötä muun muassa lasten- ja nuorisopsykiatrian kanssa. Myös kouluterveydenhuollon kanssa yhteistyö on tuttua. Myllylinnalla on käytössä konsultoiva psykiatri, jolta voimme kysyä neuvoa hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyön tilanteisiin.  

Myllylinnassa tuemme lapsia harrastamaan. Pyrimme löytämään jokaiselle mieleisen harrastuksen, mutta toisaalta annamme aikaa miettiä, jos ei heti mieluista löydy. Mikäli lapsen tilanne vaatii, hoidamme kuljetuksen harrastukseen.