Merilinna tarjoaa lämpöä ja kodikkuutta henkivän kasvuympäristön seitsemälle lapselle. Merilinna on lastensuojelun sijaishuollon perustason asuinyksikkö, jossa on kokemusta ja osaamista erityisesti psyykkisesti oireilevista ja monikulttuurisen taustan omaavista lapsista ja perheistä. Henkilöstömitoituksemme on 1,0. Meille voidaan sijoittaa kiireellisenä, avohuollon tukitoimena tai huostaanotettuna.
Sijaintimme meren rannalla, Kakskerran saarella Turussa, on ihanteellinen tuomaan turvaa ja rauhoittamaan mieltä. Moniammatillinen työryhmämme antaa arvoa jokaisen lapsen yksilölliselle kasvulle ja kehitykselle ja auttaa lasta ja perhettä vahvistamaan hyvää heissä.
Merilinna omavalvontasuunnitelma
Työryhmä ja osaaminen
Merilinnan työryhmä on ammattitaitoinen kokonaisuus, jossa jokainen ohjaaja kantaa vastuuta lasten laadukkaan hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyön toteutumisesta. Työryhmämme vahvuuksia hyödynnetään sekä talon yhteisöllisessä arjessa että kunkin lapsen henkilökohtaisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaisessa omaohjaajatyöskentelyssä. Omaohjaajien valinnassa pyrimme huomioimaan kutakin lasta tukevan osaamisen ja myös kulttuurilliset ja kielelliset näkökulmat.
Merilinnassa työskentelee sosionomeja, sairaanhoitaja, lähihoitajia, fysioterapeutti sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Työryhmää täydentävät tarvittaessa lapsille tutut ammattitaitoiset sijaiset. Merilinnassa käy myös sosiaali- ja terveysalojen opiskelijoita, jotka harjoitteluita tehdessään tuovat oman osaamisensa ja näkökulmansa arkeemme. Työntekijöillämme on laajaa erityisosaamista ja kouluttaudumme jatkuvasti lisää. Merilinnan työntekijöiden erityisosaaminen painottuu psyykkisesti oireilevien lasten hoitoon ja kasvatukseen. Työryhmästämme löytyy myös neuropsykiatrista ja psykofyysistä osaamista.
Merilinnassa on pitkä kokemus traumatisoituneiden lasten kanssa työskentelystä sekä psyykkisesti ja neuropsykiatrisesti oirehtivista lapsista. Ratkaisukeskeisyys on Merilinnan kasvatustyössä isossa roolissa. Ohjaajillamme on taito nähdä lapsen oireilun taakse ja tätä kautta tukea häntä pärjäämään elämässä omana itsenään. Emme määrittele lasta oireilun perusteella vaan tarjoamme siihen tukea ja apua positiivisen vahvistamisen keinoilla. Merilinnassa on kokemusta kaiken ikäisistä lapsista, tällä hetkellä lapset ovat koulu- ja nuorisoikäisiä.
Meillä on pitkän toimintahistorian tuoma varmuus rakenteissamme, minkä lisäksi olemme innokkaita uudistumaan ja vastaamaan eteen tuleviin tarpeisiin avoimen tutkivalla ja oppivalla asenteella. Perheiden kanssa pyrimme rakentamaan luottamuksellisen ja keskustelevan kasvatuskumppanuuden.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Merilinnan arki muodostuu säännöllisestä päivärytmistä ja viikkoon suunnitelluista muista toimista, kuten lasten harrastuksista ja muista menoista. Koulu rytmittää arkeamme. Merilinnassa arvostamme toiminnallista arkea, retkiä, yhteisiä ruokailu- ja keskusteluhetkiä, pelailua ja rauhallista kotielämää. Kotiin kuuluvat asiat, yhdessä aikuisten kanssa toteutettuina, ovat osa jokapäiväistä kuntouttavaa arkeamme ja lapset saavat halutessaan osallistua esimerkiksi ruoanlaittoon tai pihatöihin.
Merilinnassa lapset osallistuvat arjen suunnitteluun. Säännöllisesti pidettävät talon yhteiset kokoukset opettavat lapsille osallistumista yhteisiin asioihin ja päätöksentekoon sekä auttavat aikuisia ottamaan huomioon lasten mielipiteet ja näkemykset. Lasten toiveiden mukaisesti järjestämme myös säännöllisiä yhteisen tekemisen iltoja ja viikonloppuisin tai loma-aikoina talon ulkopuolelle suuntautuvia yhteisiä aktiviteetteja.
Merilinnan suuri pihapiiri, meren ranta ja maaseutumainen ympäristö, mahdollistavat lapsille monenlaisia toimintoja luonnossa. Uiminen, kalastus, veneily ja kanootilla melominen kuuluvat Merilinnan lasten kesän riemuihin, samoin retket läheisessä metsässä ja välillä kauempanakin.
Merilinnassa annamme ison painoarvon jokaisen lapsen henkilökohtaiselle kasvulle ja kehitykselle, tavoitteille ja mahdollisuuksille. Kasvatuksemme ja ohjauksemme perustuu PACE-asenteeseen, jonka mukaisesti kohtaamisessamme on mukana sopivassa suhteessa leikkisyyttä, hyväksyntää, uteliaisuutta ja empatiaa. Vahvuutenamme on nähdä ja nostaa esiin jokainen lapsi arvokkaana yksilönä mahdollisen oireilunkin takana. Annamme lapsille mahdollisuuden tulla kuulluksi ja nähdyksi ja kannustamme heitä omissa tavoitteissaan.
Merilinnan ohjaajat toimivat lasten arkikasvattajina ottaen mukaan lapsen vanhemmat ja lähiverkoston. Tarjoamme vuorovaikutuksessamme lapsille lämpöä ja läheisyyttä sekä mahdollisuuden kuntouttavien ihmissuhteiden rakentamiseen. Huomioimme vahvasti lasten perheet työskentelyssämme. Vanhemmat ja muut lapsen läheiset ovat erittäin tervetulleita Merilinnaan. Pihassamme on pihatalo, jossa on sovittaessa mahdollista yöpyä.
Tilat
Merilinnan talo on tunnelmallinen vanha kansakoulu, kaksikerroksinen hirsitalo meren rannalla Turun Kakskerran maaseutumaisessa ympäristössä. Talossa on paljon tilaa yhdessäololle, mutta myös lasten yksityisyydelle. Merilinnassa jokaisella lapsella on oma, tilava ja yksilöllinen huoneensa. Lapset saavat sisustaa huoneensa mieleisekseen. Merilinna näyttää kodilta ja siellä viihdytään.
Merilinnassa on tilaa harrastaa. Meiltä löytyy esimerkiksi nyrkkeilysäkki ja biljardipöytä. Olohuoneessa katselemme yhdessä elokuvia, pelaamme konsolipelejä, luemme, pelailemme tai maalaamme vaikka miniatyyrihahmoja. Monet hyvät keskustelut syntyvät tekemisen lomassa. Yläkerrassa on oma oleskelutilansa sohvaryhmineen.
Suuri pihapiirimme mahdollistaa monenlaisten toiminnallisten aktiviteettien toteuttamisen. Pihasta löytyy leikkimökki, pelikenttä ja trampoliini. Ulkorakennuksessa mahtuu korjailemaan mopoja. Omalla isolla laiturialueella voi rauhoittua katsellen merta tai viettää riehakasta rantapäivää. Rannasta voi pulahtaa kesällä mereen uimaan tai talvella avantoon. Merilinnassa myös kalastetaan paljon, sekä omasta rannasta ja veneestä että pidemmilläkin kalastusretkillä. Merilinnan lähimetsästä löytyy laavu grillauspaikkoineen. Talvisin Merilinnan ympäristöön on hiihdetty latuja ja rakennettu pulkkamäkiä. Myös Hirvensalon laskettelukeskus on lähellä, noin 10 kilometrin päässä Merilinnasta.
Yksikön tukena olevat palvelut
Merilinnan lapset ovat julkisen terveydenhoidon piirissä. Heille hankitaan tarvittavat terveydenhuollon palvelut ja heitä kuljetetaan tarpeen mukaan omille terveydenhuollon käynneilleen. Teemme toimivaa ja aktiivista yhteistyötä myös erikoissairaanhoidon palveluiden, kuten lasten- ja nuorisopsykiatrian ja sairaalakoulun kanssa.
Merilinnan lapset käyvät peruskoulua lähikouluissa saaristossa tai Turun muissa kouluissa. Turussa on laaja erilaisten peruskoulujen, erityiskoulujen ja ammattikoulujen sekä lukioiden verkosto ja jokaiselle Merilinnan lapselle mahdollistuu Turussa hänen tarpeidensa mukainen koulupaikka. Kouluun lapset kulkevat pääsääntöisesti julkisella liikenteellä, mutta myös taksikuljetukset ovat mahdollisia silloin, kun julkisen liikenteen käyttäminen on lapselle haastavaa. Jokaisen lapsen kohdalla on tavoitteenamme peruskoulun suorittaminen ja sen jälkeen ammatilliset opinnot tai lukio. Lastenkodin ja koulun välinen yhteistyö on tiivistä. Ohjaajat tukevat lapsia koulutyön toteutumisessa ja koulunkäynnissä.
Harrastusmahdollisuuksia löytyy niin lähialueelta kuin puolen tunnin ajomatkan päästä Turun kaupungista. Yhdessä omaohjaajan kanssa lapselle pyritään löytämään mieleinen harrastus tai tuemme jo löytynyttä omaa harrastusta.