Vuonna 1996 perustettu Mansikkapuisto on 7-paikkainen lastensuojelun sijaishuollon perustason lastenkoti Hämeenlinnassa. Henkilöstövahvuutemme on 1.0. Mansikkapuisto tarjoaa turvallisen, aidosti välittävän ja ammattitaitoisen kasvuympäristön pääosin kouluikäisille lapsille. Lapset ovat iältään 7–17-vuotiaita. Mansikkapuisto on osa Sampo nimistä kokonaisuutta, johon kuuluu myös Kajastuksen erityistason asuinyksikkö. Lapsi voi tulla yksikköön kiireellisesti sijoitettuna, avohuollon tukitoimisijoituspäätöksellä tai huostaanotettuna. Sijoitukset ovat meillä pääsääntöisesti kuitenkin melko pitkiä.
Työryhmä ja osaaminen
Mansikkapuistossa työskentelee yksikön johtaja (sosionomi), kaksi sosionomia, sairaanhoitaja ja kolme lähihoitajaa. Työryhmämme on monipuolisesti kouluttautunut, moniammatillinen ja pitkään yhdessä toiminut. Ohjaajillamme on laajaa erityisosaamista esimerkiksi tunnetyöskentelystä, neuropsykiatriasta, kehitysvammaisten ja psykiatrisesti oirehtivien lasten kanssa työskentelystä sekä päihdetyöskentelystä. Joukossamme on myös musiikin ja liikunnan monitaitajia sekä neuropsykiatrinen valmentaja. Meillä asuvilla lapsilla on mahdollisuus myös kuntouttavaan tallitoimintaan.
Olemme hyvin aktiivinen ja toiminnallinen yhteisö, jossa liikkuminen ja toiminnallinen arki on yksi tapa rakentaa luottamuksellista suhdetta lapseen. Käymme retkeilemässä ja viikoittaiseen toimintaamme kuuluu esimerkiksi säännöllinen yhteinen harrasteilta. Pyrimme nostamaan myös kulttuurin puolelta lapsille uusia kokemuksia esimerkiksi teatteri- ja museokäyntejä sekä kirjastovierailuja.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Mansikkapuistossa jokainen lapsi saa olla oma itsensä. Huomioimme lasten tarpeet ja toiveet yksilöllisesti, lapsen tilanne huomioiden. Rohkaisemme lapsia uskomaan itseensä, virheitä pelkäämättä. Viikoittaisissa yhteisöpalavereissa ja yhteisöilloissa lapset saavat tuoda omat toiveensa ja mielipiteensä esiin. Meillä arjessa korostuu aidosti yhteisöllisyys ja lasten osallisuus arjessa sekä kaikessa toiminnassa.
Tavoitteellinen ja suunnitelmallinen omaohjaajatyö on kaiken toimintamme perusta. Alkuun rakennamme luottamuksellista suhdetta lapseen ja pyrimme toiminnallamme rakentamaan lasta kannattelevan ja lasta tukevan arjen. Keskustelut lapsen kanssa ovat tärkeässä osassa päivittäistä omaohjaajatyötä, ja lapsen omalla mielipiteellä on tärkeä merkitys asioista keskustellessa. Omaohjaajatyöskentely on tarkasti suunniteltua ja kalenteroitu yhdessä lapsen kanssa. Lapsen sijaishuollon tavoitteet toimivat oleellisena suunnannäyttäjänä omaohjaajatyön tavoitteille. Aktiivisena ja toiminnallisena lastenkotina me toivomme lapsen jatkavan harrastuksiaan ja häntä kuullaan hänen toiveistaan aloittaa uusia harrastuksia Hämeenlinnan moninaisessa toimintaympäristössä.
Keräämme säännöllisesti asiakaspalautetta niin lapsilta kuin lapsen elämään osallistuvilta tahoilta asiakaspalautteiden avulla. Lapsen kasvua ehjäksi arvioimme yhdessä lapsen kanssa toimintakykymittarin avulla. Käymme kaikki palautteet läpi yhteisissä tiimipalavereissa ja arvioimme yhdessä sitä, miten saavutamme tavoitteet. Saamaamme palautetta hyödynnämme kehittämällä työskentelyämme entistäkin vaikuttavammaksi ja sitä kautta laadukkaammaksi. Lapselta saadulla palautteella on meille aidosti merkitystä!
Yhdessä tekemisen meininki näkyy toiminnallisena arkena. Lapset mielellään osallistuvat päivittäin ruuanlaittoon ja jokaisella lapsella on kerran seitsemässä viikossa oma toiveruokapäivä. Yhdessä pelailu, tv:n katsomien, askartelu tai vain oleilu ovat tärkeä osa meidän arkeamme.
Tilat
Toimimme uusissa tiloissa Hämeenlinnan Sammon alueella. Lasten koulunkäynti, terveydenhuolto sekä perhe- ja ystävätapaamiset on järjestetty toimivilla julkisilla yhteyksillä sekä lastenkodin omilla kuljetuksilla. Lasten kavereilla on mahdollisuus tulla tapaamaan lapsia sovitusti myös meille ja olla näin osa meidänkin yhteisöämme. Hämeenlinna sijaitsee maantieteellisesti keskeisellä paikalla. Matkaa Helsingistä ja Tampereelta on noin 100 km.
Lämpö ja rauhallisuus huokuvat jo eteisessä tultaessa sisälle Mansikkapuistoon. Olemme kodinomainen ja aistikkaasti sisustettu lasten koti. Jokaisella lapsella on oma, tilava huone. Lapset voivat vaikuttaa oman huoneensa sisustukseen ja olemmekin sisustaneet huoneita lasten mieltymysten mukaan. Yhteisiä tiloja on muun muassa peli- ja harrastehuone. Lapsilla on käytössään musiikkivälineitä, kuten piano. Kokemuksemme mukaan kaikilla lapsilla ei ole aina mahdollisuutta ja osaamista sanoittaa tunteitaan, mutta musiikin kautta saattaa löytyä ohjaajaan yhteys, joka auttaa luottamuksen rakentamisessa.
Piha-alueemme on turvallinen, helposti valvottava ja sen suunnittelussa on huomioitu lasten tarpeita. Pihamme on aidattu ja meillä on pelikenttä, missä pelaamme lasten kanssa niin koripalloa kuin salibandya. Piha-alueella on myös grillauspiste, missä kesäisin valmistamme mitä maistuvampia ihania grilliherkkuja yhdessä lasten kanssa.
Yksikön tukena olevat palvelut
Lähiympäristöstämme löytyy mainioita harrastemahdollisuuksia: urheilukenttä, kuntosali, uimahalli, hevostalleja, frisbeegolf-rata sekä retkeilymahdollisuuksia. Tuemme lasta löytämään mielenkiintoaan vastaavan harrastuksen.
Moniammatillisen työryhmän tukena on aktiivinen yhteistyö koulun kanssa sekä vahva tuki Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatrisen osaston kanssa. Tarvittaessa mietimme myös paikallisten toimijoiden kanssa, millä tavalla voimme tukea lasta parhaalla mahdollisella tavalla.