Käpylän asuinyksikössä on seitsemän paikkaa 13–18—vuotiaille lapsille ja meille voi tulla sijoitettuna kiireellisesti, avohuollon tukitoimena tai huostaanotettuna. Olemme perustason lastenkoti ja pieni yksikkö, jonka tuomana etuna on yksikön rauhallisuus. Henkilöstömitoituksemme on 1,0.
Käpylä sijaitsee Porin keskustan tuntumassa idyllisellä ”Kuukkarin” puutaloalueella. Käpylän rakennukset ovat alun perin vuonna 1926 valmistuneet kaupungin köyhälistön vuokra-asunnoiksi ja ne remontoitiin vuonna 2013 lastenkodiksi. Nämä seinät ovat nähneet elämää. Kun astut sisälle, voit aistia erityisen tunnelman. Olet astunut meidän lasten kotiin. Asuinyksikkö on kodinomainen ja tilat ovat kauniit sekä hyvin toimivat.
Työryhmä ja osaaminen
Meillä on pysyvä ja sitoutunut henkilökunta. Tällä hetkellä kaikilla ohjaajillamme on AMK-tutkinto ja yövalvojallamme lähihoitajan tutkinto. Keskimääräinen työsuhteen pituus on 8,5 vuotta (tilanne 1/2025). Meillä on osaamista psykiatrisiin haasteisiin ja päihdehäiriöihin sekä neuropsykiatrisia piirteitä omaavien lasten arjen kuntoutukseen. Meillä on kokemusta traumatisoituneiden sekä lievästi kehitysviivästyneiden lasten kanssa työskentelystä. Kolmella ohjaajallamme on ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan tutkinto, jonka osaamista he paitsi hyödyntävät omassa työssään niin myös tuovat sen koko työryhmällemme käyttöön. Tämä näkyy positiivisena asenteena lasten elämässä eteen tuleviin haasteisiin ja hyvinkin yksilöllisten ratkaisujen etsimisessä erilaisissa tilanteissa lapsen parhaaksi.
Käpylä tunnetaan hyvin itsenäistymisvaiheeseen tulevien lasten sijoituspaikkana. Pystymme rakentamaan jokaiselle omanlaisensa itsenäistymisen polun, lapsen omia toiveita kunnioittaen. Meillä on pitkät perinteet ja osaaminen lapsen itsenäistymisen tukemisessa. Tarjoamme täysi-ikäistyvälle nuorelle hyvin tärkeään nivelvaiheeseen saumattoman polun ja tuen jälkihuoltoon siirryttäessä. Samassa pihapiirissä viereisellä tontilla sijaitsevat Käpylän avopalvelut, jossa on kuusi tukiasuntoa tai mahdollisuus jälkihuollon lähitukeen nuoren muuttaessa omilleen.
Henkilökunnan pysyvyys on ehdottomasti vahvuustekijämme Käpylässä. Pitkä työkokemus ja työryhmä, joka toimii johdonmukaisesti hyvin yhteen, näkyvät toiminnassamme tietynlaisena rauhallisuutena ja vakautena, joka auttaa esimerkiksi traumatisoituneen lapsen kuntoutumisessa.
Meillä vallitsee Käpylän oma henki, jonka haluamme säilyvän. Meille on helppo tulla. Vierailijat, lasten läheiset ja yhteistyökumppanimme sekä entiset nuoret tuntevat olonsa tervetulleiksi, kun tulevat käymään.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Käpylässä on rauhallinen tunnelma, joka auttaa lapsia tuntemaan olonsa turvalliseksi, mikä taas tukee heidän kehitystään ja hyvinvointiaan. Tähän rauhallisuuteen moni kiinnittää huomiota meille tullessaan.
Käpylän arkea rytmittää koulu. Lapset käyvät peruskoulua tai suorittavat toisen asteen opintoja. Koulumatkat lapset kulkevat itsenäisesti kävellen, polkupyörällä tai bussilla. Lähikouluun sekä lukioon on alle kahden kilometrin matka sekä Winnovan ammattioppilaitokseen 2,3 km. Lapsen koulunkäynnin onnistuminen ja eteneminen opinnoissa ovat tärkeimpiä sijoituksen tavoitteita kaikilla lapsilla. Muuten arkea rytmittävät viikko-ohjelman yhteiset tekemiset kuten nuorten kokous, lasten huoneiden siivouspäivä, keittiövuoro sekä lapsen omat harrastukset. Yksikössä järjestämme yhteistä toimintaa viikoittain ja kerran kuussa on joku isompi juttu, esimerkiksi erilaisia retkiä tai reissuja kylpylään, huvipuistoon, mökille, laskettelukeskukseen tai ulkomaille. Yhteistä toimintaa suunnittelemme yhdessä lasten kanssa ja heidän toiveiden mukaisesti.
Käpylässä ajattelemme lapsen parasta. Jokainen lapsi on omanlaisensa ja jokaisella on tilaa olla oma itsensä. Meillä on aikaa lapselle ja ymmärrystä siihen, että se vie myös lapselta aikaa oppia tuntemaan kasvuympäristönsä sekä olonsa turvalliseksi. Arjen ennakoitavuus, rauhallinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen asioihin, lapsen omien vahvuuksien esille tuominen sekä onnistumisen kokemusten mahdollistaminen ja sanoittaminen, ovat tärkeä perusta meidän toimintakulttuurillemme. Käpylässä panostamme paljon paitsi toiminnallisuuteen, myös arjen iloihin, jossa ruoka ja perinteet ovat tärkeässä osassa. Käpylässä on hieno kulttuuriperintö nuorten osallistamisesta esimerkiksi ruoanlaitossa.
Tärkeä osa lapsen kasvuympäristöä ovat hänen perheensä ja muut läheiset sekä kaverit. Lapsen vanhempien kanssa tavoitteenamme on saavuttaa luottamuksellinen suhde ja kasvatuskumppanuus, jossa otamme vanhemmat mukaan lapsen arkeen ja päätöksentekoon mahdollisuuksien mukaan. Informoimme vanhempia, heidän toiveensa huomioiden, kaikista asioista, mitä lapsen elämässä eteen tulee. Pidämme vanhempiin säännöllisesti yhteyttä ja kerromme kuulumisia nostaen erityisesti hyvät asiat ja pienetkin edistymiset keskiöön. Jokaisella lapsella on oma huone ja tila, jossa hän saa viettää aikaa omassa rauhassa läheisten tai kavereiden kanssa. Lasten läheiset ja kaverit ovat aina tervetulleita yksikköömme sovitusti.
Käpylässä jokaisessa lapsessa ja perheessä hyvän, toivon ja positiivisten asioiden näkeminen sekä esiin nostaminen on tärkeää. Omaohjaajuus on meillä keskiössä ja jokaisella lapsella on kaksi omaohjaajaa. Omaohjaajan tärkeimpiä tehtäviä on positiivisen tunnesuhteen luominen lapseen sekä lapsen perheen kanssa tehtävä yhteistyö. Työvälineenä käytämme PACE-asennetta (leikkisä, hyväksyvä, utelias, empaattinen) yhdessä Sospron arvojen – rohkeus, yksilöllisyys, osallisuus ja luottamus – kanssa ohjaamassa työskentelyämme lapsen ja perheen kanssa.
Tilat
Käpylän tilat on sisustettu kodinomaiseksi ja lapset pitävät erityisesti yksikön sijainnista. Tästä on lyhyt matka kouluihin ja harrastuksiin. Myös se on lasten mielestä parasta, että lasten huoneet ovat isoja (noin 20 m2) ja jokaisessa on oma suihku/wc. Lapset saavat sisustaa huoneensa oman mielensä mukaisesti. Kahteen huoneeseen on lisäksi rakennettu keittiö, miksi ne ovatkin erityisen haluttuja huoneita.
Yksikön yhteisiä tiloja ovat keittiö sekä ruokailuhuone ja olohuone. Keittiössä vietämme paljon aikaa ruoanlaiton yhteydessä sekä muutenkin. Käpylässä lapset osallistuvat päivällisen valmistamiseen keittiövuorollaan yhdessä ohjaajan kanssa tai saattavat innostua kokkailemaan tai leipomaan. Keittiössä ja ruokailuhuoneessa vietämme paljon aikaa yhdessä lasten kanssa. Niiden välitilassa on vanha keinutuoli, jossa on mukava keinutella ja jutella kuulumisia. Ruokailuhuoneessa vietämme eniten yhteistä aikaa. Pelaamme pelejä, askartelemme sekä kokoonnumme yhteisiin hetkiin kuten lasten kokoukseen. Olohuoneessa on tietysti tv ja pelikonsoli, jotka löytyvät monelta myös omasta huoneestaan.
Käpylä sijaitsee kaupunkialueella, joten piha-alue ei ole kovin iso. Naapuritontilla sijaitsevat Käpylän avopalvelut. Pihapiiri on kuitenkin idyllinen ja suojaisa. Meillä on erillinen pihasauna-rakennus, jonka terassilla kesäisin grillailemme. Pihasta löytyy myös pieni hyötypuutarha, jonka antimia kesäisin hyödynnämme.
Yksikön tukena olevat palvelut
Koulunkäynti on tärkeä osa lapsen arkea ja tuemmekin sitä kaikin mahdollisin tavoin. Se voi tarkoitta lapsen herättämistä aamuisin, yhdessä koulutehtävien tekemistä tai kokeisiin valmistautumista. Lapsen opettajan kanssa pidämme tiiviisti yhteyttä ja päivittäin katsomme koulun järjestelmiin tulleet merkinnät. Muistamme aina sanoa ääneen lapsen koulustakin saamat positiiviset huomiot ja palkitsemme lapsia myös hyvistä onnistumisista koulussa.
Terveydenhuoltopalveluissa ensisijaisesti käytämme lapsen koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa sekä tarvittaessa erikoissairaanhoidon palveluja, esimerkiksi nuorisopsykiatrian poliklinikkaa. Suun terveydenhuollossa käytämme hyvinvointialueen palveluita. Haemme tarvittaessa lapselle sopivat hoito- ja tukipalvelut ja hoidamme niihin liittyvää yhteistyötä aktiivisesti. Seuraamme lapsen fyysistä ja psyykkistä terveydentila aktiivisesti ja tuemme lääkehoitoa yksilöllisen suunnitelman mukaan.