Kajastus sijaitsee Hämeenlinnassa ja on aivan ihastuttava 7-paikkainen lastensuojelun sijaishuollon erityistason lastenkoti psyykkisesti oirehtiville lapsille. Henkilöstömitoituksemme on 1,3. Kajastus on osa Sampo nimistä kokonaisuutta, johon kuuluu myös samassa kiinteistössä sijaitseva perustason asuinyksikkö Mansikkapuisto.
Työryhmä ja osaaminen
Henkilöstöömme kuuluu yhdeksän sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaista:
- yksikön johtaja (yhteisöpedagogi, sosionomi, neuropsykiatrinen valmentaja), jolla on yli 10 vuoden kokemus lastensuojelutyöstä
- vastuusairaanhoitaja yli 10 vuoden kokemuksella ja koulutus traumaorientoituneeseen työskentelymalliin
- nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, joka on tehnyt pitkän uran nuorisopuolella ja on muun muassa ollut käynnistämässä Ankkuri-toimintamallia Hämeenlinnassa
- kaksi sosionomia, joilla on useiden vuosien kokemus lastensuojelutyöstä sekä työskentelystä psyykkisesti oirehtivien lasten ja kehitysvammaisten nuorten kanssa sekä koulutusta esimerkiksi traumaorientoituneeseen työotteeseen
- sairaanhoitaja, joka on työskennellyt yli 26 vuotta lastenpsykiatrialla
- kolme lähihoitajaa, joilla on pitkän lastensuojelutyökokemuksen lisäksi vankka osaaminen toiminnallisesta arjesta ja vahva osaaminen perheiden kanssa tehtävästä työskentelystä
Työryhmämme on moniammatillinen, aktiivinen ja osaava työyhteisö, jolta löytyy monipuolista erityisosaamista, kuten ratkaisukeskeinen lyhytterapiaosaaminen, DKT-menetelmäosaaminen, sosiaalipedagoginen hevostoiminta syrjäytymisen ehkäisyssä -koulutus, traumatietoinen työoteosaaminen, neuropsykiatrinen valmentaja, MAPA-kiinnipitomenetelmä, lääkehoito sekä mielenterveys- ja päihdeosaaminen.
Yksikön arki ja ilmapiiri
Kajastuksen toimintaa ohjaavat toivo ja usko lapsessa olevaan hyvään. Annamme lapselle aina mahdollisuuden näyttää, että asiat sujuvat ilman ylimääräisiä sääntöjä tai rajoituksia. Haluamme, että meidän toiminnastamme paistaa läpi aito välittäminen ja hyväntahtoisuus lapsia kohtaan.
Omaohjaajamme työskentelevät tiiviisti lasten ja perheiden kanssa. Suunnitelmallista ja tavoitteellista omaohjaajatyötä teemme viikoittain ja sen toteutumista arvioimme yhdessä lapsen kanssa esimerkiksi toimintakykymittarin avulla. Haluamme, että lapselle tulee kokemus kuulluksi ja kohdatuksi tulemisesta aidosti omana itsenään.
Meidän lasten kodissa lapsia kuunnellaan ja heille annetaan tilaa. Kannustamme lapsia yhdessä tekemiseen, mutta heillä on myös oikeus olla välillä itsekseen. Käymme tavoitteellista keskustelua lasten kanssa viikoittain omaohjaaja-ajoilla. Lapset osallistuvat viikoittaiseen yhteisöpalaveriin, jossa tunnelman myötä jokainen lapsi voi tuoda esiin omia ajatuksiaan. Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen yhteiseen harrastetoimintaan ja tekemiseen esimerkiksi näiden palaverien kautta. Kajastuksen lasten hyvää kohtelua koskeva suunnitelma on tehty yhdessä lasten kanssa, lasta kuunnellen ja kunnioittaen.
Kasvatustyömme tärkeänä osana on arjen taitojen opettelu yhdessä aikuisen kanssa. Kasvatuskäytäntöihimme kuuluvat lasten osallisuuden mahdollistaminen, yhteisten ja yhdessä sovittujen toimintamallien toteuttaminen, sovituista säännöistä kiinnipitäminen sekä lapsen hoito- ja kasvatussuunnitelmaan kirjattujen yksilöllisten tavoitteiden asettaminen, toteuttaminen, seuranta ja säännöllinen arviointi.
Tavoitteenamme on löytää lasten vahvuudet, tukea ja kehittää niitä sekä kuntoutumisen kautta vahvistaa lapsen uskoa omaan selviytymistarinaansa. Arviointi tapahtuu toimintakykymittarin avulla säännöllisesti vähintään neljä kertaa vuodessa, tarvittaessa lapsen tilanne huomioiden useamminkin. Asiakaspalautekysely toteutetaan kolme kertaa vuodessa ja käymme tämänkin lapsen kanssa läpi mahdollistaen näin jokaisen lapsen osallistumisen.
Sijoituksen aikana teemme tiivistä yhteistyötä lapsen perheen ja lähiverkoston kanssa. Tuemme lasta hänelle merkityksellisten suhteiden ylläpitämisessä ja autamme häntä rakentamaan suhdetta läheisiinsä. Teemme vahvaa yhteistyötä perheiden kanssa. Vanhempien kanssa sovimme aina viikoittaiset puhelut ja yhteydenpitoa pidämme yllä myös muuten yksilöllisesti sovittujen tavoitteiden mukaisesti. Tärkeintä perheiden kanssa tehtävässä yhteistyössämme on sen säännöllisyys. Läheiset ja ystävät ovat sovitusti aina tervetulleita tutustumaan Kajastukseen.
Tilat
Tilamme ovat valmistuneet 2022 ja ne ovat kodinomaiset ja viihtyisät. Tilat on suunniteltu lasten tarpeita vastaaviksi. Olemme huomioineet lapset sisustuksen toteuttamisessa ja meiltä löytyy esimerkiksi valtava löhöilysohva lukuisine peittoineen ja viltteineen sekä pehmoleluja halailuun. Kaikilla lapsilla on oma huone ja he saavat luonnollisesti vaikuttaa omien huoneidensa sisustukseen. Kaikissa huoneissa on lapsille oma sänky, koulupöytä ja vaatekaapit. Lisäksi lastenkodissa on yhteisiä tiloja, jotka mahdollistavat yhteiset peli- ja elokuvaillat. Saunamme on aktiivisesti käytössä ympäri vuoden.
Piha-alueemme on turvallinen, helposti valvottava ja sen suunnittelussa on huomioitu lasten tarpeita. Pihamme on aidattu ja meillä on pelikenttä, missä pelaamme lasten kanssa niin koripalloa kuin salibandyakin. Piha-alueella on myös grillauspiste, missä kesäisin valmistamme mitä maistuvampia ihania grilliherkkuja yhdessä lasten kanssa.
Yksikön tukena olevat palvelut
Lapset käyvät koulua Hämeenlinnan kaupungin alaisissa kouluissa tai muuten sovitusti lähialueella, lapsen ja perheen tarpeet huomioiden. Opettajiin olemme yhteydessä neuvotteluissa ja puhelimitse yhdessä sovitulla syklillä. Etsimme kaikille lapsille heidän tarpeitaan vastaavan koulupaikan ja tuemme lasta yksilöllisesti koulunkäynnissä.
Jokaisen lapsen kohdalla kartoitamme erikseen häntä tukevat toiminnot ja tukimuodot. Lasten tarpeisiin vastaavat terveydenhuollon palvelut järjestetään hyvässä yhteistyössä Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toimijoiden kanssa.
Lapsilla on mahdollisuus jatkaa ennen sijoitusta alkaneita harrastuksia tai aloittaa uusia. Tuemme eri keinoin lasten harrastuneisuutta kolmen K:n taktiikalla eli kannustamme, kuljetamme ja kustannamme. Hyviä harrastemahdollisuuksia on Hämeenlinnan alueella runsaasti tarjolla. Toiminnallisuus on vahva osa arkeamme, mikä tarkoittaa syksyn tullen marja- ja sieniretkiä, talven ilottelua hiihdon, luistelun, laskettelun tai lumipeuhun parissa ja aktiivista uintia läpi vuoden. Teemme aktiivista yhteistyötä alueellamme toimivan ratsastusterapeutin kanssa. Yhteistyömme pitää sisällään varsinaisen ratsastusterapian lisäksi kuntouttavan tallitoiminnan.