Hovilinna

Mynämäellä sijaitseva Hovilinna on seitsemän 12-17-vuotiaan lapsen perustason asuinyksikkö. Hovilinna tarjoaa tukea lapsen koulunkäynnin haasteisiin aikuisjohtoisessa ja strukturoidussa arjessa. Hovilinnan pihapiirissä toimii Mynämäen kunnan erityisopetusyksikkö Leinikki sekä Sospron erityistason asuinyksiköt Verso ja Nuppu.

Hovilinna omavalvontasuunnitelma

 

Toiminta-ajatus

Hovilinna on erinomainen paikka lapsille, jotka tarvitsevat paljon tukea ikätasoiseen kasvuunsa, aikuisjohtoisen arjen ja rajat asettavat aikuiset ympärilleen. Hovilinna tarjoaa hyvät puitteet peruskoulun suorittamiselle koulunkäynnin haasteiden kanssa painiville yläasteikäisille lapsille. Pihapiiristä löytyy pihakoulu, jossa toimii kaksi erityisluokkaa.

Hovilinnan arjessa lapsia ohjataan ottamaan vastuuta tekemistään valinnoista ikätaso ja lapsen yksilölliset tavoitteet ja tarpeet huomioiden.

Arki Hovilinnassa on kodinomaista, mutta vankan aikuisjohtoista ja ennakoitua. Hovilinnassa lapsia tuetaan sosiaalisten taitojen oppimisessa, ryhmässä toimimisessa, vastuun ottamisesta arjestaan sekä koulunkäynnistään. Arjen taitojen opettelu on tärkeä osa itsenäiseen elämään valmentamista. Hovilinnassa luottamuksen rakentumisen kautta tuetaan lapsen itseohjautuvuutta arjessa. Aikuiset ja lapset rakentavat yhdessä lapselle polkua kotiutumiseen tai itsenäiseen elämään sekä oman paikan löytymiseen tulevaisuudessa.

Arki

Hovilinnassa eletään strukturoitua aikuisjohtoista arkea, jonka sisältöä lapset ovat mukana suunnittelemassa. Lasten osallisuus lapsen omissa ja talon yhteisissä asioissa on keskeisen tärkeä toimintamalli Hovilinnassa. Koulunkäynti on tärkeä osa jokaisen lapsen päivittäistä ohjelmaa.

Arjen taitojen opettelu kuuluu jokaisen lapsen arkeen. Hovilinnassa harjoitellaan arjen pyöritystä lapsen yksilölliset tavoitteet ja ikätaso huomioiden. Lapsia ohjataan itse suunnittelemaan arkeensa sisältöä ja ottamaan vastuuta omasta elämästään, harrastustoiminnastaan ja vapaa-ajastaan.

Jokaisella lapsella on nimettynä kaksi omaohjaajaa, jotka toteuttavat lapsen kanssa suunnitelmallista omaohjaajatyötä.

Hovilinnan lapset käyvät pääsääntöisesti viikoittain kotiharjoittelussa. Yhteistyö lapsen läheisten kanssa on tärkeää ja tavoitteellista.

Hovilinnan lapset kuuluvat Perusturvakuntayhtymä Akselin perusterveys- ja hammashuollon piiriin. Peruskoulua käyvät lapset kuuluvat lisäksi kouluterveydenhuollon piiriin. Erityissairaanhoito on järjestetty TYKS:n kautta. Nuorisopsykiatrian poliklinikka on Raisiossa.

Koulunkäynti

Hovilinnan pihapiirissä on oma koulu, joka toimii Mynämäen sivistystoimen alaisuudessa. Opetusyksikkö Leinikissä, on kaksi eritysluokkaa, joissa toimii vakituisessa työsuhteessa kolme erityisopettajaa ja kolme koulunkäynnin ohjaajaa. Leinikki on tarkoitettu yläastetta suorittaville lapsille, jotka ovat erityisen tuen tarpeessa. Jokaisen lapsen kohdalla tavoitteena on peruskoulun suorittaminen ja ammatillisiin opintoihin tai lukioon pääseminen.

Hovilinnan lapset voivat käydä koulua myös Mynämäen keskustassa Laurin koulussa (ala- ja yläaste). Hovilinnasta matkaa Mynämäen keskustaan on 2,5 km. Mynämäen keskustassa on lukio.

Mynämäeltä on linja-autoyhteys lähikaupunkeihin Turkuun (34 km), Raisioon (25 km) ja Laitilaan (30 km). Lähialueen toisen asteen oppilaitokset ovat helposti saavutettavissa. Raisiossa (RASEKO) voi suorittaa mm. VALMA- koulutuksen. Laitilassa toimii WinNova- koulutuskeskus.

Tilat ja ympäristö

Hovilinna on tilava, viihtyisä vanha kivitalo. Toiminta on neljässä kerroksessa ja rappusia on paljon. Jokaisella lapsella oma yksilöllinen huoneensa sekä runsaasti tilaa yhdessä olemiseen. Hovilinnan alimmassa kerroksessa on monitoimitila, joka muuntautuu esimerkiksi bänditoimintaan tai leffailtoihin.

Hovilinnan yhteydessä on kolmen yksiön pihatalo. Pihatalon yksiöt ovat täysin kalustettuja keittiövarustusta myöden. Pihatalossa voidaan harjoitella lasten kanssa itsenäistymisen taitoja yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti. Pihatalon asuntoja voidaan käyttää myös jälkihuollon tukiasuntoina tai perheiden lyhytaikaiseen majoittamiseen.

Viihtyisä piha ja terassi mahdollistavat kesällä mukavat grillihetket ja ulkoruokailut. Pihasta löytyy grillikota. Pihalta löytyy myös tekninen tila, jossa lapset rassailevat polkupyöriä, mopoja ja tekevät pieniä puhdetöitä.

Hovilinna sijaitsee Mynämäellä maaseudun rauhassa. Hovilinnasta on matkaa Mynämäen keskustaan 2,5 km. Mynämäen keskustasta löytyvät kaikki kunnalliset palvelut ja päivittäistavarakaupat. Hovilinnasta keskustaan kulkee kevyen liikenteen väylä.

Mynämäen linja-autoasemalta on bussiyhteys Turun keskustaan tunnin välein. Matkaa Turkuun on 34 km. Päätien varresta on suora linja-autoyhteys Helsinkiin (200 km/ 3 h) ja pohjoisen suuntaan kasitietä pitkin aina Ouluun saakka.

Harrastusmahdollisuudet

Mynämäki tarjoaa lapsille monia harrastusmahdollisuuksia. Kunnan alueella on useita pelikenttiä ja liikuntaharrastuspaikkoja. Mynämäen kunnan urheilukentän ympäristössä on 18-väyläinen AA1-luokan frisbeegolfrata. Keskustasta löytyy kuntosali ja pieni uimahalli.

Salibandyseura SBS Wirmo pitää kotihallinaan Mynämäen keskustassa sijaitsevaa HaNi-Hallia. Mynämäen Vesattaret pelaavat Naisten Superpesiksessä huipputason pesäpalloa!

Hovilinnan lapsille hankitaan MIHI-passi, jolla 13-19-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan alueen eri harrastusmahdollisuuksiin ilmaiseksi (https://mihi.fi).

Mynämäellä toimii aktiivinen partiolippukunta. Mynämäen keskustassa on kirjasto, joka kuuluu Vaski- kirjastojen palveluiden piiriin.

Alueella on loistavat ulkoilumahdollisuudet. Kurjenrahkan kansallispuiston retkireitit sijaitsevat lähimmillään vain 15 kilometrin päässä. Lähialueelta löytyy kalastusmahdollisuuksia järvi- ja meriympäristössä, hevostalleja ja pieneläintiloja.

Henkilöstö

Hovilinnassa työskentelee vakituisesti viisi naisohjaajaa ja kaksi miesohjaajaa. Ikäjakauma on 30–50 vuotta. Työkokemusta lastensuojelun laitoshuollosta kertyy yhteensä yli viisikymmentä vuotta. Ohjaajilla on sosiaali- ja terveydenhuollon perustutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto.

Säännöllisissä työryhmäkokouksissa työyhteisö osallistuu työnohjaukseen, joka tällä hetkellä painottuu omaohjaajatyön syventämiseen. Työntekijät suorittavat Sospro Akatemian (yhteistyö TAMK:n kanssa) lastensuojelun substanssiopinnot sekä erikoistumisopintoja neuropsykiatriseen osaamiseen.

Kerromme toiminnastamme mielellämme lisää!