Sosprossa toteutetaan osana hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyötä eläinavusteista työskentelyä sellaisissa yksiköissä, joissa on aiheeseen koulutettua henkilöstöä ja lapsia, jotka työskentelystä hyötyvät. Eläinavusteisesta työstä hyötyvät kaikki sellaiset lapset, jotka itse ovat itse eläimistä kiinnostuneita.
Eläinavusteista työskentelyä käytetään tyypillisesti esimerkiksi tunnetaitojen harjoitteluun. Eläin toimii lapsen käyttäytymisen peilinä, sillä esimerkiksi huutavaa tai aggressiivisesti käyttäytyvää lasta eläin ei lähesty. Lapsi voi eläimen avulla oppia oman käytöksensä vaikutusta ympärillä oleviin. Eläimen avulla lapsen voi olla myös helpompaa osoittaa ja vastaanottaa empatiaa ja lohdutusta.
Eläinavusteinen työ tukee myös lapsen itsetunnon ja -luottamuksen vahvistumista. Lapsi saa onnistumisen kokemuksia toimiessaan eläimen kanssa. Eläin ei tuomitse eikä arvostele, joten esimerkiksi traumataustaisella lapsella on eläimen kautta mahdollisuus tuntea tulleensa hyväksytyksi omana itsenään.
Eläinavusteinen työ osana arkea Tähkässä
Eläinavusteiseen työskentelyyn osallistuu Tähkässä koko työryhmä, mutta siitä vastaa yksikön johtajana toimiva Sanna-Maija Hahto, joka on muun koulutuksensa lisäksi eläinavusteinen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Asuinyksikössä on arjessa mukana Sanna-Maijan kolme toimintaan koulutettua villakoiraa. Tyypillisesti Tähkässä on ’’työvuorossa’’ yksi koira kerrallaan. Lisäksi yksikössä työskentelee hevosavusteista työskentelyä opiskellut henkilö, joka toteuttaa omalla tallillaan toimintaa.
Tähkässä koiria käytetään hyödyksi toiminnanohjauksen harjoittelussa esimerkiksi aamuherätysten muodossa. Osalle lapsista kouluun herääminen aamuisin on haastavaa, jolloin herättäjänä toimiva koira saattaa motivoida lasta nousemaan. Koira voi tulla myös mukaan saattamaan lasta kouluun. Koirat luovat asuinyksikköön kodinomaisuutta ja lisäävät arjen struktuuria. Lapsi motivoituu usein koiran kautta helpommin esimerkiksi päivittäiseen ulkoiluun ja liikuntaan.
Tähkässä koiria käytetään mahdollisuuksien mukaan ja lasten toiveesta myös lapsen asioihin liittyvissä palavereissa lapsen tukena. Palaveritilanteet herättävät usein lapsissa paljon tunteita, jolloin koiran läsnäolo saattaa rauhoittaa lasta ja auttaa keskittymään tilanteessa. Vieressä istuvan koiran rapsuttelu ja halailu rentouttaa lasta ja samalla tärkeistä asioista keskustelu helpottuu.
Sanna-Maija kertoo saavansa lapsilta usein välittömän palautteen, jos hänellä ei ole työvuorossa koiraa mukana. Hän kertoo lasten saattavan käskeä häntä lähtemään kotiin tai ottamaan seuraavana päivänä korvauksena kaksi koiraa mukaan. Tämä kertoo siitä, että koirat ovat suurimmalle osalle lapsista tärkeitä. Eläinavusteinen työ on kuitenkin Tähkässä asuville lapsille täysin vapaaehtoista ja lapsi saa aina itse päättää, tuleeko koira esimerkiksi hänen huoneeseensa vai ei.
Hevosavusteinen työskentely Sosprolla
Hevosavusteinen työskentely on säännöllinen työskentelymuoto useassa Sospron sijaishuollon asuinyksiköistä sekä Kanta-Hämeen avopalveluissa. Sitä hyödynnetään Tähkässä, Sarastuksessa, Kajastuksessa ja Hovilinnassa. Työskentelyä toteuttaa Sosprolla siihen koulutuksen saanut työntekijä. Jos Sospron muissa sijaishuollon asuinyksikössä on asiasta kiinnostunut lapsi, tarjotaan työskentelyä mahdollisuuksien mukaan ulkopuolisten tahojen palveluita hyödyntämällä.
Säännöllisenä työskentelymuotona hevosavusteinen työskentely mahdollistaa lapselle tutun ja turvallisen ympäristön, jossa tehdään tuttuja askareita aikuisen kanssa. Tämä lisää lapsen turvallisuuden tunteen kokemista ja tarjoaa lapselle paikan, johon hän voi tuntea kuuluvansa. Talliympäristössä toimiminen lisää myös lapsen aktiivisuutta ja tukee lasta ulkoiluun.
Talliympäristö toimii erinomaisena toimintaympäristönä aikuisen ja lapsen vuorovaikutussuhteen rakentumiselle. Yhteinen tekeminen lujittaa suhdetta ja saattaa madaltaa kynnystä vaikeidenkin asioiden puheeksi ottoon. Hevosavusteisen työskentelyn avulla lapsella on mahdollisuus kokea onnistumisen tunteita ja työskentely tukee myös toiminnanohjauksen haasteissa.
Eläinavusteinen työskentely Hovilinnassa
Hovilinnassa hevosavusteista työskentelyä toteuttaa ohjaajana työskentelevä Sirpa, joka on lisäkouluttautunut sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan liittyen. Sirpa toteuttaa työskentelyä lasten kanssa omalla tilallaan, jossa on yli 30 erilaista nelijalkaista. Hevosavusteisen työskentelyn lisäksi tilalla voidaan siis toteuttaa muutakin eläinavusteista työskentelyä lapsen toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Hevosavusteinen työskentely Kanta-Hämeen avopalveluissa
Kanta-Hämeen avopalveluissa hevosavusteista toimintaa toteuttaa ohjaajana työskentelevä Marjo, joka on opiskellut hevosavusteisen toiminnan opintoja. Työskentelyä toteutetaan Marjon kotitallilla ponin ja hevosen kanssa. Työskentelyä voidaan toteuttaa osana perhetyötä tai ammatillista tukihenkilötyötä ja työskentelyn tavoitteet muodostetaan asiakkaan tilanteeseen sopiviksi.
Marjo kertoo hänen vahvuutenaan työskentelyssä olevan luovuuden. Esimerkkinä Marjo kertoo toteuttaneensa lapsen kanssa omiin vahvuuksiin liittyen harjoituksen, jossa lapsen kanssa jokaisesta lapsen vahvuudesta tehtiin letti hevosen harjaan. Kertyneet letit symboloivat lapselle hänessä olevaa hyvää.
Hevosavusteinen työskentely Sarastuksessa
Ermissä hevosavusteista työskentelyä toteuttavat ohjaajina työskentelevät Hanna ja Terhi. Terhi opiskelee parhaillaan hevosavusteista toimintaa. Ermissä työskentelyä toteutetaan työntekijän omalla tallilla. Tyypillisesti toimintaa toteutetaan omaohjaaja-ajoilla joitakin kertoja kuukaudessa.