Yleinen

Yhteistyö sijaishuollon asuinyksikön ja pihakoulun kanssa on tiivistä – kuulumisia opetusyksikkö Leinikistä Mynämäeltä

Mynämäellä Sosprolla on Lastensuojelukeskus Hovilinnan toimintakokonaisuudessa kolme sijaishuollon asuinyksikköä: Nuppu, Verso ja Hovilinna. Pihapiirissä toimii myös Mynämäen sivistystoimen alaisuudessa toimiva pihakoulu Leinikki. Leinikissä on kaksi erityisluokkaa, joissa toimii kolme erityisopettajaa ja kolme koulunkäynnin ohjaajaa. Leinikki on tarkoitettu yläkoulua suorittaville lapsille, jotka ovat erityisen tuen tarpeessa. Alakoulun opintojen loppuun saattaminen Leinikissä on myös sovittaessa mahdollista.

Lastensuojelukeskus Hovilinnan toiminnanjohtaja Elina Martindale kertoo, että koulupolku saattaa monella lapsella olla karikkoinen ja usko omiin taitoihin on hukassa. Leinikki on antanut oppilaille itsevarmuutta oppijana, uudenlaisen kokemuksen koulunkäynnistä ja uskoa tuleviin opiskeluihin.

Leinikin erityisluokanopettaja Anne Anttalainen korostaa yhteistyön merkitystä asuinyksikön ja koulun välillä. Hänen mukaansa yhteistyön avulla saadaan jokaiselle nuorelle räätälöityä oppilaan hyvinvointia ja oppimista tukeva koulutaival ja oppilaan arjen osaset saadaan saumattomasti nivottua yhteen.

Anttalaisen mukaan koulun arki on tänäkin vuonna täyttynyt puurtamisesta ja onnistumisista, mutta myös väsymyksestä ja luovuttamisesta. Välillä jaksetaan tehdä tehtäviä, vaikka hieman hammasta puren, ja välillä tehtävien tekemisestä luovutaan jo hieman ennen kuin kirjat ovat ehtineet koulupöydälle asti.

Lasten koulunkäyntiä voidaan pihakoulussa tukea Anttalaisen mukaan monin tavoin: ’’Oppilaiden motivaatiota koulutyöskentelyyn koetetaan Leinikissä ylläpitää aktiivisella välituntitoiminnalla, eläintuetulla opetuksella, tauottamalla työskentelyä oppituntisin sekä selkeyttämällä ja suunnittelemalla oppilaan itsensä kanssa hänen keskeneräisiä opintojaan. Erilaisilla peleillä luodaan hyvää yhteishenkeä ja harjoitellaan erilaisten tunnetilojen hallintaa. Oppilaskohtainen palaute välitetään tarvittaessa heti yksikköön ja tiiviillä yhteistyöllä asuinyksiköiden kanssa nuoren arki saada mahdollisimman sujuvaksi.’’

Suurimmiksi onnistumisiksi Anttalainen nostaa keskiöön huomiot siitä, miten aikaisemmin kouluakäymätön nuori alkaakin asuinyksikköön ja Leinikkiin siirtyessään käymään säännöllisesti koulua ja edistymään opinnoissaan.

Nupussa asunut nuori kertoo Leinikistä seuraavin sanoin: ”Leinikin meno auttoi mua keskittymään paremmin kuin normiluokalla. Jos tilanne olis ollut toisenlainen, 9. luokka ei todennäköisesti olis tullut valmiiksi ainakaan yhtä nopeasti. Leinikissä opiskelusta oli apua.”