YleinenYritysuutiset

Sospron lapset hyväntekijöinä

Toteutimme viime vuonna Huomaa hyvä! Sosprossa -prosessin, joka syvensi Sospron vahvuusperustaista työskentelyä ja turvallisuuskulttuuria kiinnittämällä huomiotamme lapsissa, nuorissa ja heidän vanhemmissaan sekä toinen toisissamme olevaan hyvään. Olemme harjoitelleet hyvän huomaamista – huonoinakin hetkinä ja haastavissakin tilanteissa. Olemme harjoitelleet siitä puhumista ja tietoisesti sen näkyväksi tekemistä ja ennen kaikkea sen todentamista kirjoittamissamme dokumenteissa ja asiakirjoissa. Teemme näin, sillä tiedämme, että hädässä ja avun tarpeessa olevan ihmisen mieli vahvistuu, kun kohtaamme hänet arvostavasti, vahvuuksien varaan elämää rakentaen ja onnistumisia mahdollisten. Tämä on työmme ja Sospron tarinan ydin.

Teemme hyvää

Matkamme ei kuitenkaan jää tähän, vaan lisäämme vahvuusperustaisen työskentelyn myönteisiä vaikutuksia tekemällä hyvää. Toimijuus ja itsensä positiivisessa valossa vuorovaikutustilanteissa näkeminen ovat voimauttavia tekijöitä. Jokaisella ihmisellä on luontainen tarve tehdä hyvää ja auttaa muita ihmisiä. Psykologiset tutkimukset osoittavat, että hyväntekemisellä on itsenäinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja elämän kokemiseen merkitykselliseksi. Hyvän tekeminen ja siitä puhuminen on myös arvokysymys. Elämme aikaa, jossa negatiivisuus, pahoinvointi, pahan tekeminen ja näkeminen ovat pinnalla. Meille tämä ei ole vaihtoehto, vaan olemme valinneet hyvän; sen huomaamisen, siitä puhumisen ja kirjoittamisen sekä nyt myös sen tekemisen muille.

Osallistumme Puhutaan hyvää, tehdään hyvää -työskentelyyn

Sospron vahvuusperustainen matka jatkuu tänä vuonna ja nyt on lasten vuoro loistaa tähtinä. Osa Sospron sijaishuollon yksiköistämme on päättänyt lähteä matkalle kohti hyväntekemistä osallistumalla Puhutaan hyvää, tehdään hyvää -työskentelyyn. Työskentelyn suunnittelu on lähtenyt liikkeelle ja saanut inspiraatiota Sospron viime kevään asiantuntijaseminaarissakin puhuneen Christine Namdarin ”random acts of kindness” työskentelystä kouluissa, niin Ruotsissa, kuin nyt myös Suomessa. Tavoitteena työskentelyssä on, että hyvän tekemisen kautta lapsi saisi kokemuksen tuntea itsensä ”ookoona”, hyvään kykenevänä ja sitä kautta pystyisi vahvemmin luottamaan, että myös ympäristö tunnistaisi ja tunnustaisi hänet tällaisena.

Sijaishuollon yksiköistämme Halikossa sijaitseva Metsätammi, Janakkalassa sijaitseva Naavamäki, Jokioisilla sijaitseva Ermi, Kangasalalla sijaitseva Kotaharju, Hämeenlinnassa sijaitseva Sampo ja Tampereella sijaitseva Takahuhti ovat innolla lähteneet tai lähtemässä hyväntekijöiksi. Kukin yksikkö miettii ja suunnittele omat hyvän tekemisen tavat, aikataulut ja tekemiseen osallistuvat työryhmät ja lapset. Hyvän tekemiseen ei ole kenenkään pakko osallistua, mutta kaikille se on mahdollista ja kaikesta lasten tekemisestä tullaan ylpeänä ja ihaillen kertomaan koko maailmalle esimerkiksi Sospron sosiaalisen median kanavissa hashtageilla #tehdäänhyvää ja #minussaonmuutakin sekä sospro.fi-verkkosivujen uutispalstoilla.

Puhutaan hyvää, tehdään hyvää -työskentely konkretisoi Sospron tarinaa ja hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyön ydintä. Se konkretisoi mistä Sospron palveluissa on kyse, ja minkä varaan me rakennamme työmme.

Sospron Metsätammessa on aloitettu matka rakkaudentäyteisellä Care Dayllä. Tästä ihanuudesta voit lukea jo nyt Sospron Lastenkodeissa tapahtuu -palstalla: Metsätammessa rakkaudentäyteinen Care Day .

Kannattaa odottaa myös seuraavia uutisia Sospron hyvän puhumisesta ja tekemisestä – seuraa siis aktiivisesti Sospron somea sekä sospro.fi-verkkosivujen ajankohtaisuutisia.

Ihanaa ja rakkaudentäyteistä Care Dayta Sosprosta jokaiselle lapselle ja aikuiselle!

LIsätietoja:
Laatujohtaja Helena Nyman-Jokinen, helena.nyman-jokinen(at)sospro.fi, p. 040 833 5369
Kuntoutusjohtaja Matti Kauppi, matti.kauppi(at)sospro.fi, p. 050 404 5144