Sospron Nuoriskoti Ermin Sarastus on lastensuojelun sijaishuollon erityistason asuinyksikkö, joka sijaitsee Jokioisilla Kanta-Hämeessä. Sarastuksen vakiintuneella työryhmällä on monipuolista osaamista erityisesti psykiatrisesti oireilevien lasten kanssa työskentelystä sekä erilaisista perhedynamiikkaan liittyvistä haasteista. Työryhmällä on valmiuksia esimerkiksi syömishäiriöstä kärsivän lapsen ja tämän perheen kanssa työskentelyyn.
Sarastuksessa työskentelee moniammatillinen sosiaali- ja terveysalan tiimi, johon kuuluu neljä sairaanhoitajaa, kolme lähihoitajaa sekä kaksi sosionomia, jotka tarjoavat omaa osaamistaan näiden teemojen parissa työskentelyyn. Koko työryhmälle on kertynyt täydennyskoulutuksen ja työkokemuksen myötä erityisosaamista syömishäiriöistä kärsivien lasten ja heidän perheidensä kanssa työskentelystä ja työryhmä kehittää aktiivisesti tähän liittyvää osaamistaan.
Syömishäiriötä sairastavan lasten kanssa työskentelyssä on ensisijaisen tärkeää, että lapsella on kontakti erikoissairaanhoitoon, joka määrittelee lapsen tarvitseman hoidon ja seuraa sairauden tilaa. Sijaishuollossa tuemme hoidon toteutumista kodinomaisessa ympäristössä. Esimerkiksi ruokavaliosuunnitelmien noudattamista voidaan sijaishuollossa tukea muun arjen keskellä. Sairaus koskettaa tyypillisesti lapsen koko perhettä, joten lapsen lisäksi myös perhe tarvitsee tukea tilanteeseen. Sijaishuolto tarjoaakin tukeaan koko perheelle ja toimii kumppanuusvanhempina lapsen vanhemmille.
Sijaishuollon asuinyksikössä lapsi elää tavallista arkea turvallisessa ympäristössä, samalla saaden tukea tilanteeseensa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta. Asuinyksikössä lapsi pääsee osaksi yhteisöä, jossa on tavallinen ruokakulttuuri säännöllisine ruoka-aikoineen ja muita lapsia, jotka eivät välttämättä kamppaile samojen haasteiden kanssa.
Sarastuksessa jokainen lapsi kohdataan yksilönä ja hänen tilannettaan tarkastellaan kokonaisuutena, ei ainoastaan syömishäiriön näkökulmasta. Usein syömishäiriöstä kärsivän lapsen elämään voi liittyä muitakin haasteita, liittyen esimerkiksi mielialaan, pakko-oireisiin, perhedynamiikkaan ja muihin sosiaalisiin suhteisiin, joiden parissa työskentelystä Sarastuksen henkilöstöllä on kokemuksen ja koulutuksen tuomaa monipuolista osaamista.
Sarastuksen toiminta perustuu kuntouttavaan palautetietoiseen työskentelyyn, jossa tärkeitä elementtejä ovat lapsen ja perheen osallisuuden vahvistaminen palautetietoisten työkalujen avulla sekä vahvuusperustainen asenne ja teot arjessa. Työskentelymalli tukee erinomaisesti syömishäiriöstä kärsivän lapsen kanssa työskentelyä. Lapsen pienet ja suuret onnistumiset huomataan, jolla on positiivisia vaikutuksia lapsen itsetunnon kehittymiseen. Vahvuusperustainen työskentely tarjoaa myös mahdollisuuden lapselle nähdä itsessään syömishäiriöön liittymättömiä asioita.
Jos kiinnostuit Sarastuksesta, voit lukea lisää täältä.
Voit myös olla suoraan yhteydessä yksikön johtaja Eija-Leena Yrjölään (p. 050 534 1777 tai eija-leena.yrjola@sospro.fi) tai toiminnanjohtaja Säde Mäntylään (p. 050 5340 071 tai sade.mantyla@sospro.fi).