YleinenYritysuutiset

Sospron Vahvistuksia-seminaarissa oltiin vahvistavien teemojen äärellä

Sospron vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut, lastensuojelun ammattilaisille suunnattu ja jo 9. kertaa järjestetty, asiantuntijaseminaarimme pidettiin torstaina 21.3.2024 Tampereelle. Seminaaripäivän läpileikkaavana teemana kulki yhteiskuntaamme haastavat ilmiöt, kuten nuorten väkivaltakäyttäytyminen ja mielen pahoinvointi. Hankaliin, usein myös epätoivoisiin ja jopa lamaannuttaviin ongelmiin haetaan yhteiskunnassamme kuumeisesti ratkaisuja. Me Sosprolla haluamme olla osa ratkaisua.

Sosprolla uskomme, että hyvää vahvistamalla saamme vahvistettua mielen hyvinvointia ja vähennettyä sen pahoinvointia. Meistä jokaisella on mahdollisuus vahvistaa omaa, mutta erityisesti kohtaamiemme ihmisten, positiivista kasvua ja kehitystä. Sospron tarinan sanoin, kun tuemme hyvää, se rakentaa luottamusta ja toivoa – mieli vahvistuu. Tämä on työmme ydin.

Voimaannuttavia esityksiä

Työmme ytimen mukaisesti asiantuntijaseminaariimme teema oli tänä vuonna ”Vahvistuksia”. Seminaarissa esiintyneet asiantuntijat räjäyttivät puheenvuoroillaan positiivisuuden, voimaantumisen, ilon ja toivon pankin.

Christine Namdar, sosiologi ja tohtoritutkija Helsingin yliopistosta avasi Ruotsin katuväkivallan taustoja ja nuorten kuulumisen tarvetta. Nuorten syrjäytymiskehitys ei ole meille Suomessakaan vierasta, joten Christinen kokemukseen ja tutkimuksiin perustuvat havainnot ja ajatukset antoivat kuulijoille toivoa ja saimme vahvistavia vinkkejä, miten taistella nuorten jengiytymistä ja äärikäyttäytymistä vastaan.

Soili Poijula, laillistettu psykologi ja psykoterapeutti Suomen traumaterapiakeskuksesta muistutti jokaista ammattiauttajaa haastavasta toivon hiipumisesta ja mahdollisesta optimismiharhasta. Soilin syvä asiantuntemus maalasi selkeän kuvan työvälineistä, joilla pystymme omaa ja samalla asiakkaiden resilienssiä vahvistamaan.

Ida Nevalainen, Marked menetelmän kehittäjä ja kohtaavan ohjaustyön kouluttaja tarjosi kuulijoille kokemuksellisen harjoituksen mielenhallinnasta, läsnäolosta ja kehollisen kuorman purkamisesta. Ida muistutti meistä jokaista kohtaamisen merkityksestä, toinen toisillemme peilinä olemisesta.

Kaisa Vuorinen, erityisopettaja, filosofian tohtori ja Huomaa Hyvä! menetelmän kehittäjä muistutteli seminaarin lopuksi siitä mikä toimii meillä kaikilla parhaiten – kehu, kannustus, ilo ja positiivisuus! Kaisan iloa pursuva viesti on, että luonteen vahvuuksia hyödyntävä, myötätuntoon ja hyväksyntään perustuva työskentely vähentää lasten ja nuorten aggressiivista käytöstä, lisää heidän itsetuntoaan ja vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Voimmeko me olla valitsematta tätä?

Haluamme välittää vielä kerran lämpimät kiitokset jokaiselle seminaarissamme esiintyneelle asiantuntijalle!

 

Seminaaripuhujat Christine Namdar, Soili Poijula, Ida Nevalainen ja Kaisa Vuorinen Vaikutuksia-seminaarin lavalla

Kiitos osallistujille

Seminaariimme osallistui lähes 200 lastensuojelun ammattilaista ympäri Suomea. Olemme kiitollisia jokaiselle osallistujalle ja todella iloisia siitä, että seminaaripuhujien aiheet puhuttelivat ja vahvistivat sekä ammatillisesti, että henkilökohtaisesti. Haluamme jakaa muutaman seminaarivieraamme palautepohdinnan päivän ja aiheiden merkityksestä.

”Vahvuuskeskeisyys saattaa unohtua sosiaalialalla, kun asiakkaaksi tullaan haasteiden vuoksi ja vahvuuksien kartoittaminen ei välttämättä ole tarkastelun alla ensimmäisenä. Asiakastyöskentelyn voisi aloittaa aina kartoittamalla lapsen/nuoren/perheen vahvuuksia.”

”Vahvistuksia tukee työtämme nuorten kanssa! Saimme koko tiimille vahvistusta siitä, että vaikka työ tuntuu välillä kaoottiselta, on suunta oikea.”

”Päivä oli kokonaisuudessaan oikein onnistunut ja voimavarakeskeinen. Olimme yhdessä tärkeän asian äärellä. Verkostoitumisen lisäksi päivä herätti ajatuksia siitä, että kuinka olisi hyvä joka päivä pysähtyä miettimään sitä, että missä on onnistunut.”

”Päivästä jäi kiitollinen olotila, kun sai osallistua ja kokea tämän.”

Lisätietoja:
Laatujohtaja Helena Nyman-Jokinen, helena.nyman-jokinen(at)sospro.fi, 040 833 5369