Sospron käynnissä oleva toimintavuosi 2024 on ollut monella tapaa iloa ja vahvistumista täynnä. Olemme yrityksenä täyttäneet kypsät 20-vuotta ja juhlineet pitkää ja monipolvista matkaamme paikallisista intohimoisista toimijoista valtakunnalliseksi, vakaaksi, eteenpäin suuntaavaksi ja lastensuojelualaa uudistavaksi palveluntuottajaksi. Syytä juhlaan onkin ollut, sillä Sospro ei olisi nykyinen vahva yritys ilman jokaisen yksikkömme ja siellä toimivien ammattilaistemme kehitystä – oivalluksia, sinnikkyyttä, periksiantamatonta työskentelyä asiakkaidemme hyväksi ja uskoa ihmisessä olevaan hyvään. Toinen tärkeä teemamme on tänä vuonna ollut turvallisuus, yhtä aikaa sekä sosprolaisten, kuin asiakkaidemme turvallisuuden kokemuksen varmistaminen ja turvallisuuskulttuuriamme vahvistavien toimintatapojemme kehittäminen.
Tämän vuoden isoin kehitysprojektimme on ollut Huomaa Hyvä! Sosprossa -prosessi, jonka tavoitteena on ollut vahvistaa Sospron vahvuusperusteista ydinosaamista ja turvallisuuskulttuuriamme. Sospron hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyö on tavoitellut läpi historiamme, kaikissa palveluissamme, työskentelyotetta, jossa asiakkaassamme olevan hyvän kautta ja yksilöllisiin tarpeisiin tarttumisella, läsnäololla ja osallisuutta vahvistamalla saadaan aikaan ihmisen sisäisen voiman vahvistumista. Meille on ollut selvää, että hädässä ja avun tarpeessa olevan ihmisen mieli rauhoittuu, kun kohtaamme hänet arvostavasti, vahvuuksien varaan elämää rakentaen ja onnistumisia mahdollisten. Tähän rakentuu Sospron tarina ja tämä on työmme ydin.
Keväällä 2024 alkaneiden Huomaa Hyvä! Sosprossa -koulutusten avulla olemme rakentaneet työkaluja ja toimintatapoja, joiden avulla vahvuusperusteinen työskentelyotteemme vahvistuisi ja konkretisoituisi. Koulutuspäivien välissä esihenkilöt ovat työstäneet ja konkretisoineet teidän ja lasten kanssa koulutuksissa opittuja asioita. Kesä oli meidän opintomatkamme syventävä harjoittelujakso, jonka aikana hyvän huomaamisen toimintatavat saivat näyttää vaikuttavuutensa, ja näin ne myös näyttivät.
Mitä vaikutuksia muuttuneilla työtavoillamme on ollut?
Yhteinen koulutusohjelma on opettanut meille tapoja vahvistaa hyvän huomaamisen asennetta. Olemme päässeet testailemaan erilaisia tapoja huomata, sanoittaa ja kirjata hyviä, onnistumisen ja sinnittelyn hetkiä. Yksiköissä on yhdessä tehty hyvän huomaamisen ja vahvuusperusteiseen työskentelyyn liittyviä lupauksia, tunnistettu ja sovittu käytännöiksi toimintatapoja, joilla näitä edistetään sekä asiakastyössä, että toistemme kohtaamisessa työyhteisönä.
Maanantaina 9.9.2024 meillä oli esihenkilöiden kanssa viimeinen yhteinen koulutuspäivämme ja pysähdyimme hetkeksi koko porukalla leirinuotiolle kertomaan niistä onnistumisen ja vahvistumisen hetkistä, joita olemme tämän opintomatkan aikana kokeneet. Esihenkilöiden kokemukset työskentelyotteen vahvistumisesta ja vaikutuksista olivat mykistäviä ja pysäyttäviä. Kiitollisuus jokaisesta tarinasta, mielen liikkeen avaamisesta ja uskon vahvistumisesta jäi päällimmäisenä mieleen yhteisestä päivästämme.
Työskentelymme ei tietenkään voi perustua vain tunnelmointiin ja fiiliksiin, vaan tarvitsemme vakuutteluja myös kovempien mittareiden kautta eli ”datasta”. Koska haluamme työllämme saada aikaan vaikutuksia, vahvistaa osallisuuden ja turvallisuuden kokemusta ja sitä kautta kokemusta palvelumme hyödyllisyydestä, oli tarve myös tsekata mitä tietoa meillä on saatavilla näiden asioiden kehittymisestä. Onneksemme meillä on olemassa hyvät ja luotettavat mittarit, joilla voimme seurata mahdollista muutosta ja tältä muutos keväältä syyskuulle siirtyessä näytti:
- lasten ja vanhempien kokemus osallisuudesta on vahvistunut
- lasten ja vanhempien kokemus palvelun hyödyllisyydestä on vahvistunut
- sekä aikuisiin, että lapsiin kohdistuvien turvallisuuspoikkeamien määrät ovat vähentyneet
- lasten kiinnipitojen määrät ovat merkittävästi vähentyneet
Muuttuneet työskentelytapamme ovat näyttäneet, että osaamme kutsua niin lapsessa, nuoressa, vanhemmissa, kuin työkavereissamme olevan hyvän esiin. Pystymme paremmin saamaan aikaan lapsessa, nuoressa ja heidän vanhemmissaan luottamuksen, hyväksynnän ja onnistumisen kokemusta, joka rauhoittaa mieltä ja luo vakautta. Olemme nähneet käytännössä, että yhteys on lääke konfliktiherkkyyteen, ja että turvallisuus on seurausta mielen rauhoittumisesta ja toivon luomisesta.
Miten tästä nyt sitten eteenpäin?
Sospron ydinosaaminen on nyt konkretisoitunut ja vahvistunut hyvän huomaamisen asenteella, hyvää tunnistavalla ja vahvistavalla kielellä ja vahvuusperusteisella dokumentaatiolla. Tätä kaikkea olemme rakentaneet tukemaan jo valitsemaamme PACE-asennetta työskentelyotteena. PACE-asenteen mukainen leikkisyys, hyväksyntä, uteliaisuus ja empatia ovat saaneet työotteeseemme ”kättä pidempää” hyvän huomaamisen työkaluilla. Kun nämä yhdistetään palautetietoiseen työskentelyymme valittujen mittareiden (asiakaskokemuskysely, toimintakykymittari ja poikkeamailmoitukset) avulla, saamme kokonaisuudesta vahvan kivijalan Sospron hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyölle. Tästä kokonaisuudesta muodostuu ydinosaamisemme eli vahvuusperusteinen kuntouttava palautetietoinen työskentely.
Kiinnostuitko, kerromme mielellämme lisää. Esihenkilöidemme yhteystiedot löydät täältä: Toimipisteet .
Lisätietoja:
Laatujohtaja Helena Nyman-Jokinen, helena.nyman-jokinen(at)sospro.fi, p. 040 833 5369
Kuntoutusjohtaja Matti Kauppi, matti.kauppi(at)sospro.fi, p. 050 404 5144