Lastenkodeissa tapahtuuYleinen

Ravanikoti toiminut jo 21 vuotta lapsia ja nuoria varten

Sospro 20-vuottajuhlavuoden logo vuonna 2024

Tänä vuonna juhlimme nuorta aikuista Sosprota ja tekemäämme 20 vuotista lastensuojelutyötä. Ulvilassa Sospron Ravanikodissa iloitsemme myös siitä, että olemme työskennelleet lapsia, nuoria ja perheitä varten jo 21 vuotta, vuodesta 2003 alkaen. Osaksi Sosprota Ravanikoti tuli toukokuussa 2017. Lastensuojelulaitos Ravani Oy:n yhdistyessä CTM Oy Sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tämä on yritysnimi, jolla Sospro aloitti toimintansa vuonna 2004.

Monipuolista tukea lapselle ja nuorelle

Ravanikodissa aloitimme toiminnan tarjoten perustason sijaishuollon palvelua. Ensimmäinen lastenkoti, Kapteeni, ja sen yhteydessä sijaitseva koulu, perustettiin helmikuussa 2003. Saman vuoden kesällä pihapiiriimme avattiin Luutnantti.

Vuonna 2004 otimme seuraavan kehitysaskeleen, kun sijaishuollon tarpeessa olevien lapsien lisäksi laajensimme tukemme jälkihuollon palveluita tarvitseville nuorille. Pihapiirissämme avattiin itsenäistyville nuorille Vääpelin itsenäistymisasunnot. Näin meillä oli koti 10–21-vuotiaille lapsille ja nuorille. Palveluidemme kokonaisuus mahdollisti myös varttuvalle lapselle tarvittaessa hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyön jatkuvuutta. Täysi-ikäisyyden lähestyessä lapset siirtyivät itsenäistymisasuntoon harjoittelemaan itsenäistymistaitoja. Asunnossa oli mahdollista jatkaa asumista täysi-ikäisenä jälkihuoltomme tukemana. Esitteessämme kerroimme Ravanikodista näin:

”Luonnon ja maaseudun keskellä, historian siipien havinassa, Ulvilan palveluiden äärellä, seisoo jykevä Ravanikoti. Sen kivijalkana on turvallisuus, omien juurien etsiminen ja kasvattaminen, luottamus itseen ja toiseen.”.

Vuonna 2011 vahvistimme edelleen lapsille, nuorille ja perheille tarjoamaamme tukea. Ravanikodin pihapiiriin rakennettiin Luutnantin asuinyksikön yhteyteen Kersantin asuinyksikkö. Samaan aikaan itsenäistymisasuntotoiminta muutettiin Kapteenin vanhoihin tiloihin, josta tuli itsenäistymisyksikkömme. Vuonna 2013 tämä toimintamme muutti Poriin, Käpylään.

Vuonna 2020 veimme sijaishuollon palveluitamme jälleen eteenpäin vastataksemme entistäkin paremmin tilaaja-asiakkaiden ja lapsien, nuorien ja perheiden tarpeisiin. Ravanikodissa rakennettiin kaksi uutta asuinyksikköä samaan pihapiiriin, joissa aloitti helmikuussa 2020 toimintansa erityistason lastenkoti Majuri ja myöhemmin samana vuonna tiloihin muutti Kapteeni.

Ravanikoti vuonna 2024

Tänä päivänä Ulvilassa Ravanikodissa on koti 11–17-vuotiaille lapsille ja pihapiirissämme toimii Ulvilan sivistystoimen alainen opetusyksikkö, jossa peruskouluopiskelua tuetaan lapselle räätälöidyllä opintosuunnitelmalla. Huhtikuussa Ravanikodin toiminnanjohtajana aloitti Tanja Lundgrén. Hän kertoo 21-vuotiaan Ravanikodin kehittämisestä: ”Olemme yhdessä viemässä Ravanikotia toiminnallisuuteen sekä painotamme lapsessa hyvän huomaamista. Jokaisesta hetkestä, olivatpa ne millaisia tahansa, pyrimme löytämään niitä ”hiekan murusia” eli jotain positiivista, johon tarttua. Pihapiirissä on runsaasti myös mahdollisuuksia erilaisten toimintojen kehittämiseen, johon olemme myös panostamassa ja sitä kehittämistyötä tullaan tekemään yhdessä täällä asuvien lasten kanssa.”.

Sospron Ravanikodin Majuri

Satakunnan avopalvelut ja Käpylä vuonna 2024

Porissa Käpylässä Sospron Satakunnan avopalvelutiimi tarjoaa tukiasumista, jälkihuollon ohjausta, ammatillista tukihenkilötoimintaa, perhetyötä ja tehostettua perhetyötä sekä tapaamispaikkatoimintaa. Lisäksi perustason lastenkoti Käpylä tarjoaa sijaishuoltoa 13–18-vuotiaille lapsille. Ravanikodissa vuonna 2003 aloittanut ensimmäinen työntekijä ja nykyinen Käpylän yksikön johtaja Eija Muuriaisniemi kertoo, että maaliskuussa Käpylässä vietettiin 11-vuotissyntymäpäivää perinteiden mukaisesti ja tehtiin Käpykakut.

Sospron asuinyksikkö Käpylän ulkokuva

Lisätietoja:
Ravanikodin toiminnanjohtaja Tanja Lundgrén: tanja.lundgren(at)sospro.fi, p. 050 527 9015
Käpylän yksikön johtaja Eija Muuriaisniemi: eija.muuriaisniemi(at)sospro.fi, p. 050 413 8886
Satakunnan avopalveluiden avopalvelupäällikkö Krista Kenttä: krista.kentta(at)sospro.fi, p. 050 409 1179