Lastenkodeissa tapahtuuYleinen

Merilinna täyttää 20 vuotta

Valmistaudumme Sospron Merilinnassa juhlimaan syksyllä 20-vuotisjuhlavuottamme. Ensimmäiset lapset saapuivat lastenkotiimme kesäkuussa 2004. Ensimmäisen vuosikymmenemme aikana meillä asui hyvinkin nuoria lapsia ja myös lasten ikähaarukka oli laaja. Nykyään meille sijoitettavat lapset ovat nuorisoikäisiä.

Kodin lämmin tunnelma

Lapsista huolehtiessamme on työmme keskiössä ollut kiintymyssuhdeteoria jo vuodesta 2007 alkaen. Meille onkin kertynyt pitkä kokemus psyykkisesti oirehtivien lasten hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyöstä. 20-vuotisjuhlamme kynnyksellä voimme kertoa vahvuutemme olevan kyky kohdata lapset ja aikuiset kunnioittavasti ja lämmöllä. Emme pelkää tarttua vaikeisiinkaan kysymyksiin. Työryhmällämme on kykyä katsoa ongelmien taakse lapsen tilanteen ymmärtämiseksi ja mennä eteenpäin.

Työyhteisönä ja lapsien kotina Merilinna on tukeva, opettavainen ja kannustava sekä lämmin ja positiivinen. Tämä näkyy meille palautteena esimerkiksi siten, että meillä sijoitettuna ollut lapsi saattaa tulla katsomaan vanhaa kotiaan ja tervehtimään meitä aikuisena myöhemmin elämässään. Nämä kohtaamiset ovat meille aina hyvin merkityksellisiä.

Laadunhallinnan työkalut työmme tukena

20 vuoden aikana on työmme eri osa-alueilla, ja lastensuojelualalla yleisestikin tapahtunut useita muutoksia. Esimerkiksi lapsen ja hänen vanhempiensa osallisuus, laadunhallinnan järjestelmät, kirjaamiskäytännöt ja tietosuoja ovat kehittyneet.

Ensimmäisten vuosiemme aikana meillä ei ollut Merilinnassa vielä yhteisten toimintatapojen työkalupakkia. Meille tuli laatujärjestelmä vuonna 2007. Se auttoi muistamaan asioita ja toi paljon tukea ohjaajiemme työhön. Muutamaa vuotta myöhemmin loimme raportointi- ja asiakastietojärjestelmän, joka vaihtui sittemmin lastensuojelussa yleisesti käytössä olevaan asiakastietojärjestelmään sen tullessa saataville. Oman hyvän lisän tiedonhallinnan kehittymiseen on tuonut viime vuosina Sospron yhteinen intranet. Löydämme nyt kootusti yhdestä paikasta kattavan työkalupakin työmme tueksi. Näin hyvästä työkalusta emme olleet osanneet edes unelmoida. Näillä työkaluilla on hyvä jatkaa työtämme lasten ja perheiden tukena.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Minna Hurme, minna.hurme(at)sospro.fi, p. 050 356 6407