Yritysuutiset

Sospron Tähkä avaa ovensa – sijaishuollon vahvan tuen asuinyksikkö

Sospron Kanta-Hämeen alueelle avautuu uusi asuinyksikkö Tähkä 14.8.2023. Tämä 7-paikkainen asuinyksikkö on tarkoitettu kehitysviiveisille, kehitysvammaisille ja erilaisista neuropsykiatrisista haasteista kärsiville, lastensuojelun tarpeessa oleville lapsille. Tähkä on osa Taimelan toimintayksikköä ja sijaitsee Janakkalassa, Kiipulan alueella, vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Tampereelta.

Vahvaa tukea lapsille

Lapset, joilla on kehitysviivettä, neuropsykiatrisia tai kehitysvammaisuudesta aiheutuvia häiriöitä ja haasteita, hyötyvät kasvu- ja toimintaympäristössään erityisesti arjen pysyvyydestä ja toistuvuudesta. Sospron kehitysvammaisten sekä neuropsykiatrisesti oireilevien lasten hoitoon ja kasvatukseen erikoistuneissa lastenkodeissa on erityistasoa korkeampi henkilöstömitoitus (1,6). Näin pystymme luomaan, yksilöllisesti sekä ryhmässä, lasten arkeen kuntoutusta edistäviä työskentelymalleja. Vaikuttavassa ja asiakasta eteenpäin vievässä arjessa, työmme tukena on riittävän selkeitä, realistisia ja maltillisia rakenteita ja toimintaohjeita. Aikuisten tukemina lapset opettelevat omatahtisesti arjen taitoja, tunteiden ja toiminnan hallintaa sekä sosiaalisten taitojen vahvistumista. Kaikilla lapsilla on kaksi omaohjaajaa, jotka tekevät yhteistyötä lasten perheiden ja läheisten kanssa, aina lapsen etu edellä. Hoito-, kasvatus ja kuntoutustyön ytimen muodostavat palautetietoinen ja yksilöllinen työote, joka vahvistaa lapsen osallisuutta ja työn tavoitteellisuutta.

Työryhmällä monipuolinen osaaminen

Tähkän työryhmästä löytyy monipuolista osaamista ja kokemusta erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa työskentelyyn. Työryhmä koostuu ammattilaisista, joilla on osaamista lastensuojelusta, kehitysvammatyöstä, erityistarpeisista lapsista ja heidän koulunkäyntinsä tukemisesta, kehitysvammapsykiatriasta sekä mielenterveys- ja päihdetyöstä. Työryhmästä löytyy kokemusta eläinavusteisesta työstä ja joukossa on lisäksi ratsastusterapeutti. Yksikössä on oma vastuusairaanhoitaja, joka huolehtii kaikkien lasten terveyteen ja lääkehoitoon liittyvistä asioista. Johdon pitkä lastensuojelukokemus ja kokemus kehitysvammatyöstä, tuovat työryhmälle tarvittavan tuen työhön. Kaikki työntekijämme käyvät Sospro-Akatemian toteuttamat substanssiopinnot lastensuojelusta ja erikoistumisopinnot kehitysvammaosaamisessa.

Ainutlaatuinen kuntouttava kasvuympäristö lapsille

Tähkä sijaitsee keskellä kaunista Kanta-Hämäläistä maalaismaisemaa. Kiipulasäätiön tuottamien monimuotoisten palveluiden välitön läheisyys mahdollistaa Tähkän lapsille ainutlaatuisen kuntouttavan kasvuympäristön ja jatko-opintojen mahdollisuuden. Peruskoulun suorittamiseen Kanta-Hämeen alueella on monipuoliset mahdollisuudet. Janakkalan sivistystoimen Aavan koulun sivupiste aloittaa tänä syksynä toimintansa Kiipulan ammattiopiston alueella, Tähkän naapurissa. Se on tarkoitettu Taimelan yksikön lapsille, ja osa lapsista voikin tulevaisuudessa suorittaa peruskoulun turvallisesti asuinyksikön omassa pihapiirissä. Kiipulasäätiön palvelut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet, kuten uimahalli, kuntosali, liikuntahalli ja merkityt liikuntapolut sijaitsevat aivan Tähkän vieressä ja mahdollistavat lapsille toiminnallisen ja aktiivisen arjen.  Kiipulan alueella on paljon eläimiä, mm. lampaita, aaseja, pupuja ja ankkoja, joita Taimelassa asuvat lapset pääsevät halutessaan hoitamaan.

Rakennuksen ja pihan suunnittelussa on huomioitu Sospron pitkä sijaishuollon kokemus sekä asuinyksikköön sijoitettavien lasten vaativat erityistarpeet. Uusissa ja moderneissa tiloissa valitut materiaalit, värimaailma ja sisustus tukevat lasten hyvää oloa, kuntoutumista ja viihtymistä. Tilojen suunnittelussa on huomioitu turvallisuuden, esteettömyyden ja visuaalisuuden lisäksi mm. tilojen valo-, ääni- ja aistimaailmaa.

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää. Tutustu myös asuinyksikön esittelysivuun: Tähkä

Lisätietoa:
Taimelan (Tähkän ja Pähkylän) toiminnanjohtaja Jenni Raikamaa, jenni.raikamaa(at)sospro.fi, p. 040 534 6182
Sijaishuollon palveluiden aluejohtaja (Kanta-Häme) Piia Sauranen, piia.sauranen(at)sospro.fi, p. 040 058 3573