Yleinen

Valtakunnallisten lastensuojelupäivien fiiliksissä

Sospro oli mukana Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® 4.-5.10.2022. Lasten suojelun ja perhepolitiikan sisällöistä päästiin lastensuojelun keskusliiton järjestämillä seminaaripäivillä keskustelemaan eri toimijoiden ja asiantuntijoiden näkökulmista jo 58. kertaa ja tänä vuonna pääsimme muutaman hiljaisemman ja etäisemmän koronavuoden jälkeen jälleen näkemään ison joukon tuttuja ammattilaisia sekä tapaamaan uusia tuttavuuksia.

Päivien teema Turvaa ja Toivoa ovat tarpeita, joiden puute koskettaa tänään yhä suurempaa joukkoa lapsia, sekä meillä täällä suomessa, että maailmalla. Lasten oikeuksien sopimus velvoittaa meitä kaikkia aikuisia huolehtimaan jokaiselle lapselle psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen lapsuus, jossa lapsella on lupa unelmoida ja toivoa elää omannäköistä elämää. Päivien aikana saimme kuulla ja käsinkosketeltavasti tuntea miltä pelko, toivottomuus, näkymättömyys ja poissulkeminen voivat lapsesta tuntua. Miten lamaannuttavaa turvan ja toivon puute olla ja millaisia kauaskantoisia seurauksia siitä voi inhimillisesti olla.

Ja toisaalta, kuinka pienistä, arkeen ankkuroivista asioista turvallisuuden ja toivon tunne taas voidaan saada eheytymään. Pienistä asioista, joihin meillä jokaisella aikuisella ja erityisesti lasten kanssa työskentelevällä aikuisella on velvollisuus tarttua. Kuten pysähtymistä lapsen hädän ja kokemuksen äärelle, jokaisen oman ja omannäköisen. Näkemistä ja kuulemista silloinkin, kun lapsi piiloutuu tai jopa katoaa.  Rakastamista silloinkin, kun se tuntuu jopa mahdottomalta. Näiden pienten asioiden äärelle meitä muistuttelivat he, joilta turva ja toivo on lapsuudessa puuttunut. Mahdollisuuksia tarttua näihin hetkiin ja toivon rohtusiin meillä Sosprossakin on jokaisena päivänä työssämme lasten ja perheiden kanssa. Luomalla lapsille kasvuympäristön, josta löytyy näköalaa tulevaisuuteen sekä kohtaamisen ja näkemisen kokemuksia, saamme yhdessä liimattua turvan ja toivon rakennuspalikoita kannattelevaksi arjeksi.

Monipuolisen asiasisällön lisäksi Sospron ständillä käytiin mielenkiintoisia ja lastensuojelun arjen värittämiä keskusteluja työn menestyksekkäästä johtamisesta, palveluiden vaikuttavuuden mittaamisesta sekä lasten ja perheiden hyvän näkemisen pyrkimyksestä monenlaisten haasteiden ja kipuilujen keskellä. Kuten puuhelmillä leikkimielisesti järjestetyn äänestyksen tulos osoitti, on lastensuojelutyössä kaikkein merkityksellisintä kyky ja tahto nähdä hyvä lapsessa. Me Sosprossa olemme myös sitä mieltä, että hyvä ja vaikutuksia tuottava työskentely lasten ja perheiden kanssa lähtee hyvän huomaamisesta, sen esiin nostamisesta ja sitä vahvistamalla.

Iloisten kohtaamisten lisäksi järjestimme Sospron nettisivuilla olleeseen kyselyyn vastanneiden kesken arvonnan, jossa oli kaksi pääpalkintoa. Palkinnoista toinen meni Outi Huoviselle Espooseen. Onnittelemme lämpimästi molempia voittajia!

Alla jaamme vielä muutaman fiiliskuvan päivien annista 😊 Kiitos kaikille osallistujille, oli ilo olla mukana, jatketaan näistäkin aiheista keskustelua ja yhteistyötä, kun tavataan jälleen.

Lisätietoja:
Laatujohtaja Helena Nyman-Jokinen: helena.nyman-jokinen@sospro.fi, p. 040 833 5369