Lastenkodeissa tapahtuuYleinen

Pienryhmäkoti Hovilinna voitti Sospron kilpailun ympäristövastuullisen toiminnan kehittämisestä

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin maapallon alueisiin ja puhututtaa myös meillä lastenkodeissa. Ilmastotekojen entistä vahvemmaksi aktivoimiseksi, järjestimme touko-kesäkuussa kilpailun Sospron lastenkotien kesken. Aiheena on ympäristövastuullisen toiminnan kehittäminen. Kilpailuun osallistuivat lastenkotien lapset, kukin omana ryhmänä ja työskentelyä tukivat kunkin lastenkodin ohjaajat. Haimme kehitysehdotuksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuinka parhaiten edistätte ympäristövastuullisuutta ja vähennätte ympäristön kuormitusta lastenkodin jokapäiväisessä elämässä?
  • Kenellä on vastuu kunkin esitetyn toimenpiteen toteuttamisessa?
  • Miten esitettyjä toimenpiteitä ja niiden vaikutuksia voi seurata?

Saimme useita huikean hienoja esityksiä. Oli upeaa huomata, miten laaja-alaisesti ja käytännönläheisesti ilmastotekoja oli pohdittu ja mietitty arkeen vietäviksi. Esitysten arvioinnissa erityistä painoa laitettiin innovatiivisuuteen, konkretiaan, toteuttamiskelpoisuuteen ja vaikuttavuuteen. Voittajaa ei totisesti ollut helppo valita. Valitsijaraadissa oli Sospron kolmen johtoryhmän jäsenen lisäksi kolme sosiaalityöntekijää Helsingistä, Turusta ja Urjalasta.

Kilpailun voitti Mynämäellä sijaitseva Pienryhmäkoti Hovilinna. Hovilinnan esitys sai muun muassa seuraavia arvioita:

Valitsen Hovilinnan sen monipuolisen ympäristövastuullisen ajattelun ja toimintamallin, nuorten vahvan osallistumisen ja aitouden vuoksi.”  Perhepalveluiden koordinaattori Rina Reini-Laaksonen, Urjala.

Suuret kiitokset kaikille osallistujille. Näinä ilmastonmuutoksen uhkaavina aikoina on mahtavaa nähdä, että kasvamassa on uusi sukupolvi joka on neuvokas, tarmokas ja halukas yhteisen maailmamme pelastuspuuhiin! Kaikki osallistuneet saavat olla ylpeitä itsestään! Mutta voittajia kisassa on vain yksi. Minun valintani voittajaksi on Hovilinnan työ. Hovilinnan osallistujat kuvaavat esityksessään jo ennestään toimivan ja vastuullisen kodin. Voittajaksi minulle työn tekee sen uudet ja raikkaat, jatkojalostuskelpoiset ideat. Niistä ideoista eniten kutkutti oman tontin mahdollisuus ruuan kasvatukseen. Ylipäätään Hovilinnan vastaus pursusi pieniä puroja, joita voisi halutessaan lähteä seuraamaan. Niistähän ne joet ja todelliset teot kasvavat.” Sosiaalityöntekijä Sanna-Mari Vekkeli, Turku

Voittaja palkittiin 1.000 euron stipendillä, joka käytetään lasten ja aikuisten yhteisesti valitsemaan tekemiseen kesän aikana.

Onnea voittajatiimille!