Ilmassa oli juhlan tunnelmaa, kun yli satapäinen osallistujajoukko saapui Sospron jo perinteeksi muodostuneeseen, vuosittain järjestettävään, lastensuojelun sosiaalityöntekijöille ja esimiehille suunnattuun kutsuvierasseminaariin Tampereelle. Joukossa oli paljon tuttuja kasvoja eri puolilta Suomea, osa innokkaita ensikertalaisia. Hienoa oli jälleen huomata, että seminaarejamme arvostetaan lastensuojelussa ja osallistuminen seminaariimme mahdollistetaan.
Seminaaritilat oli valmisteltu Sospron ilmeen ja värimaailman mukaisiksi, koska halusimme kaiken olevan lämminhenkistä, kaunista ja ensiluokkaista, arvostamiamme yhteistyökumppaneitamme seminaariin vastaanottaessamme. Myös tarjoilut oli suunniteltu huolella, että vieraamme saisivat osakseen huolenpitoa ja hemmotteluakin, raskaan ja haastavan arjen keskellä. Seminaariemme tarkoituksena on alusta asti ollut halu kiittää yhtistyökumppaneitamme, tarjota arjen työhön uutta tietoa sekä tilaisuus verkostoitumiseen ja voimaantumiseen. Maanantai muodostuikin seminaariväelle varsin erilaiseksi kuin tavallisesti. Viikko alkoi voimaannuttavasti ja tästä saimme runsaasti kiitoksia.
Seminaarimme herätti jo ennakkoon suurta mielenkiintoa korkeatasoisella ohjelmallaan. Hyvä ohjelma ja nimekkäät puhujat, jotka ovat alansa huippuja, vetivät kuulijoita. Jo ensimmäisen ilmoittautumispäivän aikana, seminaariimme oli ilmoittautunut kymmeniä osallistujia. Kaiken kaikkiaan Ilmoittautuneita oli runsaat 160. Enemmänkin olisi halukkaita ollut, mutta tila asetti rajansa osallistujien määrälle.
Seminaarin ohjelma muodosti mielenkiintoisen kokonaisuuden. Aamupäivän aiheet fokusoituivat lastensuojeluun, iltapäivä erilaisten persoonallisuuksien käsittelyyn ja timanttisten tiimien luomiseen. Lounastauolla oli mahdollisuus tutustua Sospron Satakunnassa, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa sijaitsevien lastenkotien lasten ottamiin valokuviin sekä piirustuksiin, joiden aiheena tänä vuonna oli omaohjaajuus. Rakentamallamme verkostoitumisen torilla, oli tavattavissa lastenkotien johtajia ja esimiehiä, jotka kertoivat seminaariväelle alueensa sijais- ja avohuollon palveluista. Verkostoituminen ja yhdessä jaetut kokemukset, oli myös tärkeä asia päivän kuluessa.
Seminaaripäivä muodostui seuraavista aiheista ja alustajista:
- Ajankohtaista lastensuojelussa, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja
- Sosiaalityön kehittäminen Tampereella, projektipäällikkö Hanna Harju-Virtanen ja sosiaalityöntekijä Laura Nila
- Onko ekstrovertti parempi kuin introvertti vai pelkästään erilainen?, psykologian professori, emerita Liisa Keltikangas-Järvinen
- Timanttisen tiimihengen luominen, Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen
Kaikki aiheet olivat todella mielenkiintoisia ja jokainen aihe ja puhuja, onnistuivat tempaisemaan erilaisuudessaan kuulijat mukaansa. Hieno seminaari! Kiitos siitä kaikille esiintyjille!
Välittömästi saamamme positiivisen palautteen määrä niin kokouspaikasta, järjestelyistä, aihevalinnoista kuin alustajista oli huikea! Monet tulivat kertomaan, että he kokivat osallistujien arvostuksen ainutlaatuisena. Saaduissa kommenteissa nousi esiin myös lämmin ja välitön ilmapiiri. Olimme siis onnistuneet tarjoamaan yhteistyökumppaneillemme sen mitä halusimme.
On tärkeää muistaa, että runsaslukuinen, innostunut ja keskusteleva osallistujajoukko tekee seminaarista elävän sekä kumppanuudesta näkyvän. Jälleen kerran saimme kokea, että yhdessä olemme vahvempia. Kiitos siitä jokaiselle seminaariin osallistujalle!
Tina Mäkelä
palvelujohtaja