Yritysuutiset

CTM:n asiantuntijaseminaarissa aiheina hyvä sijashuolto ja terapeuttinen laitoskasvatus

SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN ASIANTUNTIJASEMINAARI

Perjantaina 10.11.2017, CTM Oy Sosiaali- ja terveyspalvelut, järjesti jo perinteeksi muodostuneen, vuosittaisen sosiaalityöntekijöille tarkoitetun asiantuntijaseminaarin, Turun Dominoteatterissa. Tilaisuus oli jälleen suosittu. Ilmoittautuneita sosiaalityöntekijöitä oli paikalla kaikkiaan runsas sata, 27 Etelä-Suomen kunnasta.

Seminaariin halutaan kutsua sosiaalityöntekijöitä kuulemaan ja keskustelemaan lastensuojelun ajankohtaisista aiheista, joita tänä vuonna olivat muun muassa hyvä sijaishuolto kokemusasiantuntijoiden alustamana sekä terapeuttinen laitoskasvatus. Seminaarin yhteydessä pidettiin myös valokuvanäyttely, jossa oli asetettu näytteille 100 CTM:n lastenkotien lasten ottamaa valokuvaa, satavuotiaasta Suomesta. Seminaarivieraat äänestivät voittajan. Päivän aikana mahdollistui myös tärkeä verkostoituminen osallistujien kesken.

Tina Mäkelän ja Teemu Annalan tervetulosanojen jälkeen aamupäivän luennoi ylilääkäri, psykiatri Hannu Lauerma; aiheena aggression kohtaaminen ja välivaltatilanteet asiakastyössä. Hän alusti aihetta laajasti, väkivallan käsitteen kehittymisestä suomalaisessa yhteiskunnassa sekä persoonallisuushäiriöiden ja psykopatian diagnosointia ja hoitoa.

Lounaan ja valokuvanäyttelyn jälkeen siirryttiin iltapäivään, joka käsitteli sijaishuoltoa eri näkökulmista. Turun AMK:n yliopettaja ja tutkimusvastaava Eva Timonen-Kallion alustusten aiheina olivat lastenkoti julkisena laitoksena sekä terapeuttinen laitoskasvatus – taiteilua psykiatrian ja kasvatuksen rajapinnoilla. Erityisesti jälkimmäinen aihe nosti vilkkaan keskustelun lastensuojelun ja psykiatrian yhteistyön nykytilasta ja kehitystarpeista. Osallistujien keskustelusta ja kommenteista kävi selkeästi ilmi, että eri kunnissa on hyvin erilainen tilanne lastensuojelun ja psykiatrian yhteistyömuodoissa ja –tasoissa. Suurina haasteina koetaan psykiatrian palveluiden saatavuus ja eri toimialojen siiloutuminen. Psykiatria keskittyy usein omaan työhönsä ja ohjeistus hoitosuositusten jalkautuksesta lastensuojelulasten arkeen kotona tai laitoksessa, on puutteellinen.

Kokemusasiantuntijoiden, Minna Kallion ja Yonatan Gebrenegusin, puheenvuorot eivät varmasti jättäneet ketään kylmäksi. He kertoivat konkreettisesti ja omiin kokemuksiin ja lastensuojelun piirissä olevien lasten haastatteluihin perustuen, lastensuojelun kehitystarpeista. Heidän mukaansa, lastensuojelupalveluiden piirissä oleville lapsille ja perheille, pitäisi pystyä paremmin avaamaan lastensuojelupalveluiden kirjo ja kohta, missä kulloinkin ollaan. Ammattitermit, kuten lastensuojelutarpeen selvitys, eivät aina aukea palveluiden käyttäjille ja siksi on tärkeätä avata termien sisältö. Välittävät aikuiset ovat lastensuojelulapsille äärimmäisen tärkeä asia, vaikka nuoret eivät aina pysty tai kykene sanoittamaan. Välittäviä aikuisia, pitäisi löytyä niin sosiaalityöntekijöistä kuin lastenkotien työntekijöistä. Seminaarissa käytiin myös vilkasta keskustelua perhehoidon ja laitoshoidon eroista. Kokemusasiantuntijoiden omien kokemusten sekä heidän tekemiensä haastatteluiden perusteella, laitoshoito koetaan turvalliseksi, muun muassa suuremman henkilöstön ja toiminnan hyvän valvonnan vuoksi. Perhehoidon heikko valvonta, luo epätasaisuutta näihin palveluihin. Perhehoidosta löytyy huippuperheitä, mutta heikko valvonta jättää tilaa myös ylilyönneille ja heikolle laadulle.

Seminaaripäivän tunnelma oli jälleen lämmin ja rento. Monet osallistujat kiittelivät lähtöhetken kättelyssä sekä palautelomakkeissa, järjestelyitä, seminaariaiheita ja mahdollisuutta tavata kollegoita muista kunnista. Seminaarista on aidosti tullut monille sosiaalityöntekijöille jokavuotinen koulutuspäivä. Seminaariosallistujista useimmat kirjoittivatkin jo kalenteriinsa ensi vuoden seminaaripäivän, joka on 9.11.2018.

Ja miten siinä valokuvanäyttelyssä kävi? Äänestyksessä sai kaksi valokuvaa saman äänimäärän ja voittajaksi julistettiin molemmat kuvat. Toinen on Nupun 16-vuotiaan pojan ottama kuva metsästä, jossa puiden takaa sarastaa nouseva aurinko. Poika oli todennut kuvaa ottaessaan, että ”kohti uutta tulevaisuutta”. Toinen voittajakuva, oli Merilinnassa olevista tytöistä, lastenkodin rannan laiturinnokassa, ystävyyden merkkiä tekemässä. Molemmat voittajakuvat palkittiin 100 euron rahapalkinnoilla. Seminaarin jälkeen valokuvanäyttely kokonaisuudessaan siirrettiin Mynämäen kirjastoon, jossa se on yleisön nähtävissä 13.11.2017 – 11.12.2017 välisen ajan.

The post CTM:n asiantuntijaseminaarissa aiheina hyvä sijashuolto ja terapeuttinen laitoskasvatus appeared first on CTM Oy Sosiaali- ja terveyspalvelut.